Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Νέο «γιουρούσι» Μητσοτάκη στον συνδικαλιστικό νόμο...





Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες, αν και ήδη προβλέπεται, μαζί με πλήθος αυστηρών περιορισμών ● Πλειοδοσία και από τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ., που ετοιμάζει μέτρα για τις διαδηλώσεις
Δεν ξαφνιάζει η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέα ρύθμιση σχετικά με το προσωπικό ασφαλείας των επιχειρήσεων που απεργούν. Με tweet που ανάρτησε μετά τη στάση των εργαζομένων στο μετρό, έσπευσε να προαναγγείλει «νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλείας». Ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή, απλώς, ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους». Είχε προηγηθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί “νταβατζηλίκια” και εκβιασμούς».

Μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση ακολούθησε επιβεβαίωση από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Αυτή η ταλαιπωρία δεν θα επαναληφθεί, γιατί θα υπάρξει μέριμνα για το προσωπικό ασφαλείας με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στο μετρό, αλλά και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα», τόνισε ο Στ. Πέτσας. Λίγη ώρα αργότερα στο κρεσέντο αυστηρότητας πλειοδότησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Θα σταματήσουν να είναι οι δρόμοι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά», επισήμανε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, χωρίς φυσικά να εννοεί τους ποδηλάτες...

Η αφορμή για την επίδειξη πυγμής απέναντι σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κινηματικές δράσεις, παραστάσεις -που ακόμη και στην υπερβολή τους, με τα λάθη ή τις παραλείψεις τους, αποτελούν το τελευταίο όριο, την ελάχιστη δυνατότητα εκδήλωσης και αντίστασης απέναντι σε εργοδοτικές ή διοικητικές αυθαιρεσίες (όπως ήταν και η αιφνίδια μετακίνηση των εργαζομένων στο μετρό)- θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε κινητοποίηση. Για παράδειγμα, αύριο αναμένεται να κλείσει η Σταδίου από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τραπεζοϋπαλλήλων που διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων από την Τράπεζα Πειραιώς. Πόσο «μοιρολατρική» άραγε είναι αυτή η κινητοποίηση, κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, αφού η τράπεζα δεν παίρνει πίσω τις απολύσεις κι επομένως η «μοίρα» των απολυμένων είναι προδιαγεγραμμένη;

Πάντως, σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο πλαίσιο για το προσωπικό ασφαλείας αρκεί να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει από τα πιο αυστηρά. Εκτός κι αν αυτό δεν το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Η απεργία, που προστατεύεται από το Σύνταγμα, υποβάλλεται ήδη σε αυστηρότατους περιορισμούς (προθεσμίες, αιτιολόγηση αιτημάτων, ειδικές ρυθμίσεις για το προσωπικό ασφαλείας).

Οι χθεσινές προαναγγελίες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η απεργία ως δικαίωμα αλλά και ως μέσο διαπραγμάτευσης της θέσης και του μισθού των εργαζομένων έχει υποστεί πολλούς περιορισμούς την τελευταία διετία, ώστε να αποφεύγεται η πραγματοποίησή της. Για τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, που από το 2018 πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50% των εργαζομένων, η απεργία είναι πλέον σχεδόν ακατόρθωτη, ενώ οι νέες ρυθμίσεις του εργασιακού με το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο μελών δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την πραγματοποίησή της.

«Η λανθασμένη απεργιακή κινητοποίηση του συνδικάτου του μετρό οδήγησε σε μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών στο Λεκανοπέδιο. Δεν συμφωνούμε με αυτή την πρακτική, που οδηγεί σε διάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος με την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Πρακτική που δυστυχώς εκμεταλλεύεται ο κ. Μητσοτάκης για να γενικεύσει τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, εις βάρος του συνόλου των συνδικάτων και των εργαζομένων».

«Ας απαντήσει λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης, φταίει η κυβέρνηση ή οι εργαζόμενοι του μετρό που: στο μετρό υπάρχει έλλειψη βάσει οργανογράμματος εκατοντάδων οδηγών, τεχνιτών, εργατών δικτύου, είναι ακινητοποιημένα το 50% των συρμών λόγω έλλειψης ανταλλακτικών» αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. «Η έλλειψη εργαζομένων και συρμών έχει οδηγήσει σε μείωση των δρομολογίων και άρα αύξηση των καθυστερήσεων με συνέπεια οι συρμοί να έχουν μετατραπεί σε σαρδελοβάρελα, όπου ο κοσμάκης πατάει ο ένας τον άλλον, ειδικά σε ώρες αιχμής και τώρα λόγω των εορτών η κατάσταση γίνεται χειρότερη» τονίζει η συνδικαλιστική κίνηση που πρόσκειται στο ΚΚΕ.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *