Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Τουλουπάκη:Οι δικογραφίες κατά πολιτικών στηρίχθηκαν κυρίως στα αρχεία της Novartis...


  

Καταρρίπτει τους ισχυρισμούς για δήθεν σκευωρία στην υπόθεση Novartis και στημένες καταθέσεις η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τονίζει πως τα στοιχεία για τυχόν εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν προέρχονται απλά από καταθέσεις μαρτύρων αλλά από στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής. Επίσης, καταρρίπτει τις όψιμες καταθέσεις των Ελ. Ράικου και Γ. Αγγελή.

Η κ. Τουλουπάκη κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τους χειρισμούς της στην υπόθεση, έπειτα από μήνυση που έχει δεχτεί από τους Αντώνη Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην κατάθεσή της προς τους εισαγγελείς Σοφουλάκη και Ζαχαρή, που έγινε μέσω γραπτού υπομνήματος το οποίο διαβιβάστηκε στην προανακριτική της Βουλής, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς βάζει τα πράγματα στη θέση τους, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση.

Η Ελ. Τουλουπάκη ξεκαθαρίζει πως η εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά στην έρευνα. Και αναφέρει συγκεκριμένα πως κατασχέθηκε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπολογιστών των υπαλλήλων της Novartis, το σύνολο των servers όπου ήταν αποθηκευμένα όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα της εταιρείας και ιδίως τα αντίγραφα ασφαλείας όλων των εγγράφων της Novartis, τα οποία φυλάσσονταν σε ιδιωτική εταιρεία στον Ασπρόπυργο.

Τονίζει επίσης πως έγιναν δεκάδες έλεγχοι όλων των καταγγελλόμενων εταιρειών, δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής και ευρωπαίκής εντολής έρευνας και ότι ελήφθησαν περίπου 50 μαρτυρικές καταθέσεις.

Ειδικά για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη αναφέρει πως «τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή γι' αυτούς, προέκυπταν από ηλεκτρονικά αρχεία (έγγραφα) που βρέθηκαν σε ηλεκτρονικούς δίσκους (servers) που κατασχέσαμε εμείς οι ίδιοι στην έδρα της εταιρείας Novartis».

Όπως επισημαίνει οι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «από την όλη έρευνα για τα πρόσωπα αυτά δεν προέκυπταν οι απαιτούμενες από τον νόμο ενδείξεις και ότι οι δικογραφίες σε βάρος τους έπρεπε να τεθούν στο αρχείο, όπως και έγινε».

Αντίστοιχα για τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τους Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά, των οποίων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν, αναφέρει πως «τα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή τους προέρχονταν πρωτίστως από τα κατασχεμένα αρχεία της Novartis, η ύπαρξη και γνησιότητα των οποίων ουδόλως αμφισβητείται».

Επιπλέον, συνεχίζει στο υπόμνημά της, για τους κ.κ. Σαμαρά και Σαλμά, «ιδίως δε για τον Αντώνιο Σαμαρά, κατατέθηκαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες πραγματικά περιστατικά, η αξιοπιστία των οποίων ουδόλως αναιρέθηκε».

Προσθέτει, επίσης, ότι «αμφότεροι οι μάρτυρες προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία, η αξιοπιστία των οποίων ομοίως ενδυναμώθηκε από την ύπαρξη συναφών στοιχείων που βρέθηκαν στα αρχεία της Novartis, το γεγονός δε ότι οι υποθέσεις αυτών τέθηκαν τελικά στο αρχείο, οφείλεται στο ότι από την έρευνα δεν προκέκυψαν οι απαιτούμενες από το νόμο ενδείξεις περί του ότι οι ανωτέρω έλαβαν χρηματικά ανταλλάγματα, προκειμένου να προβούν σε συγκεκριμένες χαριστικές για την εταιρεία πράξεις».

Στο υπόμνημά της η εισαγγελέας διευκρινίζει πως ο σχηματισμός χωριστών δικογραφιών για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα έγινε κυρίως «για ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας» για το σύνολο της υπόθεσης της Novartis και επισημαίνει πως «αν αντιθέτως δεν είχε επιλεγεί η οδός του χωρισμού των δικογραφιών, δεν θα ήταν δυνατή η έγκαιρη αρχειοθέτηση των δικογραφιών για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών, οι δε τελευταίοι θα παραπονούνταν (και δικαίως!) ότι παραμένουν σε βάθος χρόνου όμηροι της διερεύνησης της συνολικής υπόθεσης Novartis».

Η Ελ. Τουλουπάκη τονίζει πως πρόκειται για «εξωπραγματικό και κινηματογραφικό σενάριο» που «μετατρέπεται σε σουρεαλιστική κωμωδία, αν ληφθεί υπόψη ότι «στήσαμε» μια υπόθεση, την οποία σχεδόν στο σύνολό της αρχεικοθετήσαμε, όχι βέβαια γιατί πτοηθήκαμε από τις υποβληθείσες μηνύσεις, αλλά γιατί είμαστε απολύτως αντικειμενικοί και αμερόληπτοι».

Όσον αφορά στον Νίκο Μανιαδάκη η Ελ. Τουλουπάκη διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ότι τα όσα είχε καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων ήταν προϊόν πιέσεων των δικαστικών.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ταξίδι στη Βιέννη

Ειδικά, αναφέρει πως ο Ιωάννης Αγγελής δεν εισέφερε κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί την ανάσυρση των αρχειοθετημένων μηνύσεων των πολιτικών, που είχαν και από τον ίδιο τεθεί στο αρχείο.

Επίσης, η κ. Τουλουπάκη αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Γ. Αγγελή δέκα μέρες πριν από τις εκλογές.

Το δε απόρρητο έγγραφο που βρισκόταν μόνο στα χέρια του κ. Αγγελή βρέθηκε στα χέρια του Ανδρέα Λοβέρδου.

Εκτενή αναφορά παραθέτει και για το πώς εξελίχθηκε η συνάντηση της Βιέννης. Αναφέρεται μάλιστα στο γεγονός ότι ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, ότι έφυγε χωρίς τους υπόλοιπους εισαγγελείς, ενώ αποκαλύπτεται ότι κατά την επιστροφή του συνταξίδεψε με τον Ανδρέα Λοβέρδο...  






















0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *