Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Από τη φιέστα στη Σαντορίνη, στο επιτελικό «φιάσκο» στα σύνορα




Το «επιτελικό φιάσκο» που κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, έδειξε  ότι πίσω από τις δαπανηρές επικοινωνιακές φιέστες της όπως αυτή στη Σαντορίνη, η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς πλάνο, με τρομερή προχειρότητα και ολιγωρίες.

Όσα ανερμάτιστα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με το άνοιγμα των βόρειων συνόρων, δείχνουν ότι το εύκολο ήταν για την κυβέρνηση να αποφασίσει το lockdown το Μάρτιο, να διακόψει κάθε δραστηριότητα και να διαφημίζεται στα ΜΜΕ με παρομοιώσεις για τον Τσόρτσιλ ή το Μωυσή. Το δύσκολο είναι να επανέλθει η οικονομία και η κοινωνία σε ρυθμούς κανονικότητας με ασφάλεια και να αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα, τομέας στον οποίο η κυβέρνηση και, ειδικά το Υπουργείο Τουρισμού, τα έχουν κάνει «θάλασσα».


Το Τvxs.gr δημοσίευσε τη Δευτέρα το χάρτη του Υπουργείου Τουρισμού για το άνοιγμα της σεζόν, στον οποίο υπήρχαν σωρεία λαθών που προκάλεσαν μια σειρά από προβλήματα, τρομερή ταλαιπωρία για τουρίστες από τις βορειότερες χώρες και αποκλεισμούς περιοχών. Παρότι επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί, τελικά επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Όλα αυτά σε καθεστώς απόλυτης προχειρότητας, καθώς τα σχετικά έγγραφα, ενώ όλοι γνώριζαν ότι στις 15 Ιουνίου ανοίγει η σεζόν, έφτασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους μεθοριακούς σταθμούς το μεσημέρι της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν τι ισχύει και να υπάρχουν ουρές χιλιομέτρων από τα μεσάνυχτα, στα ελάχιστα σημεία που επέλεξε να ανοίξει η κυβέρνηση.


Βατερλώ με τους Σέρβους τουρίστες

Μάλιστα, η  απαγόρευση διέλευσης των Σέρβων τουριστών στα ελληνικά σύνορα για 15 μέρες, δεν προκάλεσε μόνο κυκλοφοριακό και οικονομικό έμφραγμα αλλά και διεθνή διασυρμό, αφού χιλιάδες τουρίστες έπρεπε να «χαλάσουν» τις διακοπές τους εξαιτίας της ανοργάνωτης ελληνικής κυβέρνησης, που τους έστελνε πίσω. Εξάλλου, στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Χαλκιδικής, οι Σέρβοι, που κατέχουν φέτος τη μερίδα του λέοντος στις κρατήσεις,  δαπανούν ετησίως 200 εκατ. ευρώ. Η χώρα τους, δε, είναι από τις πλέον ασφαλείς από άποψη κοροναϊού αλλά αυτό δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα γιατί ανατρέπει το κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα.  Μετά από αρκετές παλινωδίες η υπουργική απόφαση  ανακλήθηκε - με παρέμβαση Πρωθυπουργού όπως αναφέρεται πάντα - αλλά η ζημιά ήδη έχει γίνει.



Σύγχυση και καθυστερήσεις πλήττουν τον τουρισμό

Στις άλλες ανατολικότερες περιοχές της χώρας, παρουσιάστηκαν αντίστοιχα προβλήματα ενώ ο εκνευρισμός δεν λείπει στους τουρίστες από τη Βουλγαρία, καθώς η Ελλάδα καθυστέρησε κατά 15 μέρες τη σχετική συμφωνία για άνοιγμα των συνόρων. Αν και οι ροές από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, δίνουν μια τονωτική ένεση σε μια «χαμένη» τουριστική χρονιά, εντούτοις το «μπάχαλο» που επικρατεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις, ήδη έχει προκαλέσει ακυρώσεις στα πλέον εμπορικά σημεία. Η «βαλκανική» γραφειοκρατία έχει επίπτωση συνολικά στη φήμη του τουρισμού.  Η κατάσταση δεν αφορά όμως μόνο τη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι ατυχείς δηλώσεις, που λίγο αργότερα ανακαλούνται, χαρακτηρίζουν συνολικά την προετοιμασία του Υπουργείου Τουρισμού για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, που κόντεψε να προκαλέσει μέχρι και σοβαρό διπλωματικό ζήτημα.

Άγνωστα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η ετοιμότητα

Σε επίπεδο υγειονομικό, δεν είναι σαφή ούτε τα πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν, ούτε η επάρκεια των υποδομών υγείας στις τουριστικές περιοχές, που παραμένουν προβληματικές και χωρίς την παραμικρή ενίσχυση, ούτε το πλάνο που θα εφαρμοστεί σε περίπτωση κρούσματος. Ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο προκάλεσε η δήλωση του Καθηγητή Ν. Σύψα, οτι μόλις εντοπίζεται ένα κρούσμα σε ξενοδοχείο, αυτό θα ανακοινώνεται δημόσια. Δήλωση που προκαλεί αντιδράσεις στο χώρο των επαγγελματιών του τουρισμού, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί των αρμόδιων υγειονομικών αρχών στην Ξάνθη, την έχουν «σβήσει» κυριολεκτικά από το φετινό τουριστικό χάρτη.

Σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη σε ύφεση, πριν την πανδημία, το «τσουνάμι» αρνητικών επιδόσεων αναμένεται να έχει ακόμη πιο βαθιές επιπτώσεις αν διαπιστώνεται έλλειψη πολιτικού σχεδίου τόσο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, όσο συνολικά για την επαναφορά της οικονομίας, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *