Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΗΠΑ: Η πανδημία έκανε πλουσιότερους τους πλούσιους και φτωχότερους τους φτωχούς



Οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έγιναν πλουσιότεροι κατά 584 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 45 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους,

Η πανδημία COVID-19 τις ΗΠΑ, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και ποσοστά ανεργίας που είναι τα υψηλότερα μετά τη Μεγάλη Ύφεση(της δεκαετίας του 1930), ιδίως μεταξύ των Μαύρων, Ισπανών και Ασιατών εργαζομένων (16,8%, 17,6% και 15% τον Μάιο, ενώ η ανεργία των λευκών ανήλθε στο 12,4%). Τουλάχιστον 45 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση για ανεργία από την έναρξη της πανδημίας.

Ωστόσο, μεταξύ 18 Μαρτίου και 17 Ιουνίου, ο συνδυασμένος πλούτος των 614 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 584 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση που κυκλοφόρησε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής, ένα προοδευτικό think tank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Οι ερευνητές υπολόγισαν τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Forbes.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο πλούτος των πλουσιότερων Αμερικανών συνδέεται με το χρηματιστήριο, το οποίο έπεσε στην αρχή της κρίσης, αλλά μετά εκτοξεύθηκε.

Η κρίση της πανδημίας διεύρυνε τη φυλετική ανισότητα στις ΗΠΑ, δήλωσε στο ABC News ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Levy Economics Institute στο Bard College, και πρώην υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι ο ιός έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους Μαύρους και τους Λατίνους, που ο καθένας έχει ποσοστό νοσηλείας 4,5 φορές υψηλότερο από εκείνο των μη Ισπανόφωνων λευκών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

"Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μια ασθένεια ή άλλη καταστροφή δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στις φυλές, τη θρησκεία και τον πλούτο, δεν είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την πανδημία", πρόσθεσε ο Παπαδημητρίου. «Αυτή η υπόθεση ότι δήθεν «είμαστε μαζί» μας αποκρύπτει τις κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις της κρίσης COVID-19».

Ο Τσακ Κολίνς, συν-συγγραφέας της ανάλυσης και διευθυντής του προγράμματος για την ανισότητα στο Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής, δήλωσε στο ABC News ότι τα ευρήματά τους είναι «αντανάκλαση αυτής της εξαιρετικά άνισης εποχής στην οποία ζούμε και δεν είναι τόσο απλό, καθώς αποτελούν 40 χρόνια συσσώρευσης και επιτάχυνσης της ανισότητας."

Θανατηφόρες συνέπειες

Ο αντίκτυπος της εισοδηματικής ανισότητας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας δεν έχει μόνο οικονομικές συνέπειες- μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρος.

Μια ομάδα ερευνητών από το London School of Economics US Center υποστήριξε σε μια ανάλυση του Μαΐου ότι «τα κράτη με μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα είναι πιο πιθανό να αναφέρουν περισσότερα κρούσματα και θανάτους λόγω του COVID-19».

«Η επίδραση της ανισότητας είναι μεγάλη και συνδέεται με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης ως τον δεύτερο ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα θανάτων Covid σε διάφορες πολιτείες», δήλωσε ο Harold Clarke, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας.

«Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής είχαν τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε χώρα», δήλωσε στο ABC News η Δρ Mary Bassett, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Χάρβαρντ. «Στις ΗΠΑ… θα ακούσετε τους διαδηλωτές να μιλούν για φυλετικό καπιταλισμό, καθώς το είδος της οικονομίας που ανέπτυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν μόνο μια καπιταλιστική οικονομία, αλλά και μια οικονομία που βασίστηκε στην εργασία σκλάβων.»

Όπως λέει η Bassett «Το να είσαι μαύρος ή Λατίνος ή ιθαγενής στις Ηνωμένες Πολιτείες ενέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από το να είσαι φτωχός». Μια ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings διαπίστωσε ότι το 2016, η τυπική η λευκή οικογένεια είχε καθαρή αξία 10 φορές μεγαλύτερη από μια οικογένεια Μαύρων (171.000 $ σε σύγκριση με 17.150 $).

Ο Michael Graetz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συγγραφέας του βιβλίου «Ο λύκος στην πόρτα: Η απειλή της οικονομικής ανασφάλειας και πώς να την πολεμήσεις», δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πιο πλούσιους έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας εν μέρει επειδή το χρηματιστήριο είναι αποσπασμένο από την πραγματική οικονομία.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, μια έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 2018 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των αμερικανικών οικογενειών δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν ένα απροσδόκητο κόστος 400 δολάρια. Η πανδημία έχει δημιουργήσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που είναι πολύ μεγαλύτερες από 400 δολάρια.

Η ανισότητα του πλούτου στις ΗΠΑ συνδέεται εγγενώς με το χάσμα του φυλετικού πλούτου, δήλωσε στη ABC News ο Valerie Wilson, διευθυντής του προγράμματος για τη φυλή, την εθνικότητα και την οικονομία στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.

"Αν βλέπουμε γενικά την ανισότητα του πλούτου στην ανάπτυξη, σχεδόν αναμφίβολα λέμε ότι το χάσμα του φυλετικού πλούτου διευρύνεται επίσης επειδή υπάρχουν πολλές υποκείμενες φυλετικές ανισότητες σε όλη την οικονομία(μισθοί, απασχόληση, εισόδημα)", δήλωσε ο Wilson. Οι ανισότητες αυτές τώρα έχουν μεγαλώσει λόγω της πανδημίας.

*Φωτογραφία: Οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για να πάρουν μια δωρεά από τράπεζα τροφίμων στο Barclays Center στις 15 Μαΐου 2020 στο δήμο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. Η φωτογραφία είναι της Stephanie Keith / Getty Images

https://abcnews.go.com/Business/extreme-inequality-preexisting-condition-covid-19-widened-americas/story?id=71401975&cid=social_twitter_abcn 

















   

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *