Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Πάτρικ Χάτσινσον: Αν οι τρεις αστυνομικοί έκαναν το ίδιο ο Φλόιντ θα ζούσε



Η φωτογραφία έγινε έμβλημα του τι σημαίνει αντιρατσισμός και τι ρατσισμός, τι antifa και τι φασίστας.

Ένας διαδηλωτής στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, υποστηρικτής του κινήματος Black Lives Matter, βοηθά έναν ακροδεξιό προκειμένου να αποφύγει το λιντσάρισμα. Η σκηνή έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια μιας επεισοδιακής ημέρας στη βρετανική πρωτεύουσα. «Εκατοντάδες ακροδεξιοί λευκοί διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του Κοινοβουλίου, μετά από κάλεσμα  κινημάτων της άκρας δεξιάς, όπως το Britain First», αναφέρει η εφημερίδα  Metro. Χούλιγκανς, βετεράνοι και ακροδεξιές ομάδες είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να «υπερασπιστούν» τα μνημεία ενάντια σε αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες μετά την κατεδάφιση του αγάλματος του Γουίνστον Τσόρτσιλ και του αγάλματος του δουλέμπορου Έντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ.

Αυτή η συγκέντρωση οδήγησε το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter να ακυρώσει τη διαδήλωση που είχε προγραμματίσει για την ίδια ημέρα. Όμως, μερικοί αντιρατσιστές ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου «ξέσπασαν αψιμαχίες» με τους ακροδεξιούς. Σε αυτό το σημείο ο Πάτρικ Χάτσινσον παρενέβη με φίλους του για να προστατέψει τον επιτιθέμενο φασίστα.

«Η ζωή του ήταν σε κίνδυνο», είπε ο Χάτσινσον, αρνούμενος τον τίλτο «ήρωας» που του απέδωσε η  εφημερίδα Metro. Απλώς «Είμαι μόνο αυτός που φωτογραφήθηκε. Ήταν μια συλλογική προσπάθεια.» είπε, αντιπαραβάλλοντας την στάση των φίλων του με την παθητικότητα των τριών ένστολων στη Μινεάπολη, τη στιγμή της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. «Αν είχαν παρέμβει οι τρεις άλλοι αστυνομικοί εκείνη την ημέρα, ο Φλόιντ πιθανότατα θα ήταν ακόμα ζωντανός σήμερα", είπε ο Πάτρικ Χάτσινσον. 



























0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *