Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Οι "εθνικοί κοριοί" και η προσφορά τους στην πολιτική ζωή



Με αφορμή το ηχητικό Παππά – Μιωνή, μνημονεύθηκαν υποθέσεις των 10ετιών του ‘80 και του ‘90 που οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις λειτούργησαν ως καταλύτες στο πολιτικό σκηνικό. Προς ποια κατεύθυνση όμως και τι πραγματικά πρόσφεραν;


Το ηχητικό αρχείο καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, όπως και άλλα που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα στην πολιτική ζωή. Οι έχοντες τις ανάλογες μνήμες, ανακαλούν συγκεκριμένες περιόδους τα τελευταία 40 χρόνια όπου οι καταγραφές τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις κυριάρχησαν στην πολιτική αντιπαράθεση. Δημιούργησαν εντυπώσεις, αψιμαχίες, καταγγελίες, έρευνες και πάνω από όλα εξαιρετικά ισχυρή πόλωση. Με αφορμή τις σημερινές συνθήκες, αξίζει να θυμηθεί κανείς, τις ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος.


Στα 80’s και στα 90’s: Τόμπρας και Μαυρίκης  

Τα πιο γνωστά ονόματα από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 που σχετίζονται με τον όρο υποκλοπές είναι αυτά το Θεοφάνη Τόμπρα και του Χρήστου Μαυρίκη. Δύο πρόσωπα που φέρονται συνδεδεμένα, μια και ο Χρήστος Μαυρίκης, πρωταγωνιστής του σκανδάλου υποκλοπών του 1994 το οποίο συνδέθηκε με τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φέρεται να «ξεκίνησε» ως μέλος της ομάδας του Θ.Τόμπρα.


Ο Θεοφάνης Τόμπρας, υπήρξε ο υποδιοικητής και στην συνέχεια διοικητής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής υπήρξε ιδιόμορφη προσωπικότητα. Συγκέντρωνε τα στοιχεία ενός ανθρώπου που ως στρατιωτικός είχε υπηρετήσεις στις Διαβιβάσεις αλλά και στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. πριν την 7ετία. Ο βασικός όμως λόγος που βρέθηκε στο στόχαστρο της τότε αντιπολίτευσης ήταν πως επρόκειτο για άνθρωπο έμπιστο του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και προσωπικός του φίλο. Άλλωστε ο ίδιος παραιτήθηκε από την διοίκηση του ΟΤΕ το 1989, δηλώνοντας πως ο λόγος που το πράττει είναι πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν πλέον πρωθυπουργός της χώρας.


διαβάστε την συνέχεια  στο news247.gr 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *