Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ποιές κυρώσεις; Μέρκελ: Πολύτιμος εταίρος η Τουρκία – Η διπλωματία το πιο δυνατό εργαλείο

 


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που μεταξύ άλλων, θα εξετάσει και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως δεν επιθυμεί την επιβολή κυρώσεων.

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μιλώντας για την Ανατολική Μεσόγειο «η κατάσταση είναι πολύπλοκη, η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, είναι πολύτιμος εταίρος για τις υπηρεσίες της στο προσφυγικό».

 

Συνέχισε τονίζοντας ότι «η διπλωματία θα είναι το πιο δυνατό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση».

 

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με τις γείτονες χώρες και αποφυγή των εντάσεων, ωστόσο «είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα είναι εκείνη που πρέπει να επιλέξει τη συνεργασία ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της».

 

Ερντογάν: Κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρος – Θα δράσουμε αυτοβούλως

Εξάλλου, νέα “πυρά” εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας και της Κύπρου σε ομιλία του.

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Daily Sabah, σε ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «κακομαθημένες» από την Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρο τα αιτήματα των οποίων είναι ανεδαφικά.

 

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά να εφαρμόσει τις δικές της πολιτικές, αυτοβούλως, για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

«Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι μία από τις σημαντικότερες διαμάχες που έχουμε στις θάλασσες. Δεν είμαστε υπέρ μιας σύγκρουσης στη Μεσόγειο. Το μοναδικό αίτημά μας είναι ο σεβασμός στα δικαιώματά μας. Εκείνοι που μας έφερναν χάρτες και θα μας φυλάκιζαν στις ακτές μας ακολούθησαν πρώτα την τακτική της απειλής και του εκβιασμού. Είναι δική τους επιλογή να αρχίσουν μια σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο. Θα διατηρήσουμε την αποφασιστική μας στάση μέχρι το τέλος», τόνισε


















πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *