Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Νέο δώρο της κυβέρνησης στον επενδυτή του Ελληνικού με «κρυφή» τροπολογία

 

Νέο δώρο υπέρ του επενδυτή στο Ελληνικό κι εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου πέρασε εν κρυπτώ η κυβέρνηση μέσα στο νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα που υπερψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

 

Η επίμαχη ρύθμιση (τροπολογία 530/88 20.10.2020) συμπεριλήφθηκε σε πολυτροπολογία 19 άρθρων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή, ο κάτοχος του δικαιώματος επιφανείας σε δημόσια κτήματα μπορεί να διαιρεί το δικαίωμα αυτό και να το μεταβιβάζει «χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του κυρίου της έκτασης αυτής». Στην περίπτωση του Ελληνικού κύριος της έκτασης είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Η αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτη Πέρκα έκανε λόγο για «πονηρή» τροπολογία που επιτρέπει στον επενδυτή να αποκτά κυριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης του Ελληνικού «χωρίς τίμημα».

 

Τόνισε επίσης ότι η τροπολογία «μετατρέπει το δικαίωμα επιφάνειας σε “όχημα” απόκτησης κυριότητας ακινήτου χωρίς ανάλογο τίμημα» ευνοώντας, κατά συνέπεια, τον επενδυτή εις βάρος του Δημοσίου. Επισήμανε ότι αν η διάταξη αυτή ίσχυε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό τότε η έκταση θα είχε αποτιμηθεί με βάση και το δικαίωμα αυτό «και βεβαίως το τίμημα θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο».

 

«Κάνοντας τα χατίρια του επενδυτή υπάρχει ρίσκο για την ασφάλεια δικαίου της επένδυσης. Η ρύθμιση συνδέεται με τη διαγωνιστική διαδικασία, την αξιολόγηση της προσφοράς του επενδυτή και το τελικό τίμημα. Είναι μια πονηρή διάταξη» αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

 

«Εάν η διάταξη αυτή ίσχυε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία τότε θα είχε αποτιμηθεί και βεβαίως το τίμημα θα ήταν κατά πολύ υψηλότερο… ομοίως σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό να προσφύγει αφού άλλαξαν οι όροι του εκ των υστέρων! Η ΝΔ πρέπει να καταλάβει ότι δεν γίνονται έτσι οι επενδύσεις, δεν ανακάμπτει έτσι η οικονομία και δεν ευημερεί σε καμιά περίπτωση η κοινωνία.

 

» Καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ΝΔ να τα δώσει όλα στους ιδιώτες, όλα στους επενδυτές… αυτή άλλωστε είναι και μια βασική διαφορά μεταξύ μας… Εμείς νομοθετούσαμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων των επενδυτών. Στη προσπάθεια σας να τα δώσετε όλα στους επενδυτές ρισκάρετε την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων. Εμείς προχωρήσαμε τις επενδύσεις σεβόμενοι πάντα τη φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά και πάντα προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου». 


















πηγή

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *