Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Εγκαίνια σε κρεβάτια ΜΕΘ με… δανεικό προσωπικό στο «Σωτηρία»

 

Εγκαίνια σε νέες κλίνες ΜΕΘ …άδειες από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές έκανε χτες η κυβέρνηση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Πρόκειται για τα πολυδιαφημισμένα εδώ και πέντε μήνες κρεβάτια, δωρεά της Βουλής, που ακόμα και σήμερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, καθώς δεν έχει προσληφθεί το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό.

 

Στα εγκαίνια, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απογείωσε και πάλι την ατομική ευθύνη, λέγοντας ότι «αν δεν προσέξουμε όλοι, το σύστημα Υγείας θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις», ενώ παρουσίασε τα κρεβάτια ΜΕΘ που προστίθενται – ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες, και χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό – ως «μια μεγάλη ανακούφιση για όλους μας». Αντίστοιχα, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας επανέφερε το αφήγημα της «ενίσχυσης του ΕΣΥ με 6.500 προσωπικό», συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης οι οποίοι δεν αντικαθιστούν καν τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων.

 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν μόλις τα 12 από τα 50 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο, για τη στελέχωση των οποίων μάλιστα η κυβέρνηση καταφεύγει σε αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα, εξίσου υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που κατήγγειλε άμεσα η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνοντας: «Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η Εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο, δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με “ταχύρρυθμα σεμινάρια”. Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ (…) αλλά σταθερά προσηλωμένη στη λογική “κόστους – οφέλους” υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων».

 

Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών

 

«Η πανδημία ανέδειξε πόση ανάγκη υπάρχει να έχουμε καλά και εξοπλισμένα νοσοκομεία, με υποδομές, με ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό. Αρα, η δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι ανάγκη. Οι σημερινές 50 νέες ΜΕΘ – δωρεά της Βουλής – είναι μια μικρή ανάσα, αλλά για να ολοκληρωθεί χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 200 νοσηλευτές για τους θαλάμους, και βεβαίως ιατρικό δυναμικό. Σήμερα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει όλες του τις δυνάμεις, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ χρειάζεται να φτάσουν στις 3.500, όπως προβλέπεται», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης στο «Σωτηρία» η εκπρόσωπος και βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

 

Οσο για τους εκπροσώπους των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), επιχείρησαν να κρύψουν πίσω από τις γνωστές υποκριτικές κορόνες για την «αξία των ΜΕΘ» τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τις δημόσιες κλίνες ΜΕΘ που διατηρούσαν κλειστές επί 15 χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού, συνολικά για τις τεράστιες ελλείψεις και σε αυτόν τον κρίσιμο για την υγεία του λαού τομέα.

 

Παραμύθι για… «ευνοημένους» εργαζόμενους και ασθενείς στο «Σωτηρία»

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως επισημαίνει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων στο «Σωτηρία», «κυβέρνηση και διοίκηση προσπαθούν να πείσουν ότι το “Σωτηρία” είναι “ευνοημένο”, η προβολή μάς κάνει καλό, και ως εκ τούτου σε εμάς να έρχεται προσωπικό».

 

«Κανείς εργαζόμενος δεν έχει κάτι να κερδίσει από την πολιτική της υποστελέχωσης και των υποχρεωτικών μετακινήσεων», ξεκαθαρίζει και σημειώνει:

 

Το νοσοκομείο εξακολουθεί να έχει 79 κενές θέσεις γιατρών (30 πνευμονολόγοι και 9 παθολόγοι ανάμεσά τους). Οι επικουρικές προσλήψεις του προηγούμενου διαστήματος δεν ξεπερνούν τις 20. Οι γιατροί του νοσοκομείου εξακολουθούν να παλεύουν για να βγάλουν προγράμματα εφημεριών, με αποτέλεσμα πολλοί να υπερβαίνουν το απαράδεκτο όριο των 7 εφημεριών το μήνα. Στην τελευταία προκήρυξη (9/20) προβλέπονται ένας μόνο πνευμονολόγος και ένας παθολόγος για το «Σωτηρία».

Ολόκληρες εφημερίες για το προσωπικό συνεχίζουν να βγαίνουν με μόλις μία απλή χειρουργική μάσκα για κάθε εργαζόμενο.

Λόγω κορονοϊού έχουν πάψει να λειτουργούν οι μισές πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου, οδηγώντας αναπόφευκτα τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Τμήμα Μελέτης Υπνου, οι μελέτες χαρακτηρίστηκαν «μη επείγουσες εξετάσεις, που μπορούν να αναβληθούν επ’ αόριστον»!

















πηγή αναδημοσίευση από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

 

 

  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *