Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Πως η Κίνα εισέβαλε στην Ευρώπη μέσω της “διπλωματίας” των εμβολίων !

 


Ορισμένες μικρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στρέφονται προς την Κίνα για εμβόλια Covid-19, καθώς η προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασθμαίνει και η δυσχέρεια παραγωγής των δυτικών κατασκευαστών εμβολίων εμποδίζει τον αγώνα της ηπείρου κατά της πανδημίας.

 

Η τάση θα μπορούσε να αυξήσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή να παρουσιαστεί ως αξιόπιστος σύμμαχος στην καταπολέμηση του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο έδαφος της.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγοράζει εμβόλια εκ μέρους των 27 κρατών μελών της, έχει εγκρίνει τρια  που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το μπλοκ καθυστέρησε να υπογράψει συμβόλαια και να εξουσιοδοτήσει τις λήψεις, ενώ οι κατασκευαστές αγωνίστηκαν να παραδώσουν τις δόσεις που υποσχέθηκαν. Οι ελλείψεις ήταν ακόμη χειρότερες σε χώρες εκτός ΕΕ στην Ευρώπη.

 

Μέχρι στιγμής, είναι κυρίως μικρά έθνη στο περιθώριο του μπλοκ έχουν στραφεί στο Πεκίνο για βοήθεια. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται η απογοήτευση των ψηφοφόρων, τα μεγαλύτερα μέλη εξετάζουν τώρα τα δύο εμβόλια της Κίνας και ένα άλλο που αναπτύχθηκε στη Ρωσία.

 

Στις 31 Ιανουαρίου, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn κάλεσε την ΕΕ να εγκρίνει τον εμβόλιο που έκανε η Sinopharm της Κίνας εάν διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Στη συνέχεια, ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρζ είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να κατασκευάσει τις δοσεις της, στη χώρα του.

 

Η Κίνα αναπτύσσει έναν αριθμό εμβολίων Covid-19, με τα δύο βασικά από την κρατική εταιρεία Sinopharm και από την Sinovac Biotech Ltd., μια μικρότερη, ιδιωτική εταιρεία. Και οι δύο ανέφεραν καλά αποτελέσματα για τις λήψεις τους, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί δεδομένα σε περιοδικά με κριτές και καμία εταιρεία δεν έχει ζητήσει έγκριση σε ολόκληρη την ΕΕ για το εμβόλιό της.

 

Τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που αγόρασε ξεχωριστά το πλάνο της Sinopharm, ξεκινώντας με πέντε εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Η Τσεχική Δημοκρατία, επίσης εξετάζει το ίδιο. Εκτός του μπλοκ, η Σερβία ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που άρχισε να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο, ενώ το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να το ξεκινησουν αυτό το μήνα.

 

Ανώτεροι αξιωματούχοι από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι η Κίνα προσφέρει αρχικές αποστολές ενός εκατομμυρίου δόσεων που παραδόθηκαν εντός ημερών από την υπογραφή μιας σύμβασης – αντίθεση με τις δυτικές εταιρείες που συνήθως παραδίδουν πάνω από 3 μήνες και των οποίων οι αποστολές έχουν  καθυστερήσεις στην Ευρώπη.

 

Ως αποτέλεσμα, αναλυτές λένε ότι το Πεκίνο μπορεί να αναμένει να κερδίσει επιρροή σε μια περιοχή όπου ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ. Υπογραμμίζοντας τα διακυβεύματα, η κινεζική κυβέρνηση, διεξήγαγε συνομιλίες με Ευρωπαίους αγοραστές, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

Τα μη ευρωπαϊκά έθνη που βασίστηκαν στα κινεζικά εμβόλια, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μαρόκο, αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην απόκτηση τους. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι πελάτες του κρατικού κατασκευαστή εμβολίων της Κίνας δεν αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα, ενώ η Sinopharm δεσμεύει πάνω από επτά εκατομμύρια δόσεις στην Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο.

 

Η επιθυμία του Πεκίνου να ενισχύσει το αποτύπωμά της στη στρατηγικά σημαντική περιοχή θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γενναιόδωρη προσφορά, δήλωσε ο Βουκ Βουτσάνοβιτς, ερευνητής στο London School of Economics and Political Science.

 

«Όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμπνέονται από τη Σερβία να αγοράσουν κινεζικά εμβόλια, τότε η εξωτερική πολιτική της Κίνας για την ενίσχυση της δύναμης και της αγοραστικής επιρροής λειτουργεί», δήλωσε ο κ. Vuksanovic.

 

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επικεντρώθηκαν πρώτα στην ανοσοποίηση των δικών τους πληθυσμών, η Κίνα έδειξε νωρίς ότι θα μοιράζονταν τα εμβόλια της ευρέως. Τον περασμένο Μάιο, ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping είπε ότι η χώρα θα κάνει τα εμβόλια της «παγκόσμιο κοινό αγαθό».

 

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε αργότερα ότι τα κινεζικά εμβόλια θα προσφερθούν στον κόσμο «σε μια λογική τιμή». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα παρέχει εμβόλιο σε 53 χώρες.

 

Αξιωματούχοι από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αγοράσει ή σκέφτονται να αγοράσουν κινέζικα εμβόλια λένε ότι δεν ζητήθηκε ούτε δόθηκε κάποιο αντάλλαγμα. Λένε επίσης ότι οι χώρες τους είναι ευγνώμονες για τη βοήθεια ελλείψει προφανών εναλλακτικών λύσεων.    

  












πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *