Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Αυστραλία: Η Google δέχεται να πληρώσει, το Facebook όχι

  


Η Αυστραλία είναι χωρίς Facebook και Google. Οι κολοσσοί του διαδικτύου συνεχίζουν να παρεμβαίνουν είτε στο πολιτικό πεδίο (διαγραφή λογαριασμών) είτε στο οικονομικό, εκβιάζοντας κυβερνήσεις που επιδιώκουν να περιορίσουν την εμπορική ασυδοσία τους.

 

Αυτή τη φορά το Facebook και η Google αντιτίθενται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Αυστραλίας που προβλέπει την πληρωμή των ΜΜΕ για το ειδησεογραφικό περιεχόμενό τους που χρησιμοποιούν οι κολοσσοί του διαδικτύου στις υπηρεσίες τους.

 

Tο Facebook απέκλεισε τους Αυστραλούς χρήστες του από κάθε πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο από το πρωί της Πέμπτης, εκβιάζοντας έτσι την αυστραλιανή κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με το Facebook, οι ειδήσεις αποτελούν μόλις το 4% αυτών που βλέπουν οι χρήστες στην υπηρεσία του. Ωστόσο, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καμπέρα υποστηρίζει ότι το 21% των Αυστραλών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την κύρια πηγή ενημέρωσης, ενώ το 39% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Facebook για να λαμβάνει νέα και το 29% του αυστραλιανού περιεχομένου ειδησεογραφικών βίντεο διακινείται μέσω του Facebook.

 

Οι σελίδες Nine και News Corp Australia, που κυριαρχούν στην έντυπη δημοσιογραφία της Αυστραλίας, καθώς και της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Australian Broadcasting Corp είναι από σήμερα κενές. Επηρεάστηκαν επίσης αρκετοί σημαντικοί λογαριασμοί της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν συμβουλές σχετικά με την πανδημία και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο αποκορύφωμα της θερινής περιόδου, καθώς και δεκάδες λογαριασμοί φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

 

Κενές παρέμειναν και οι σελίδες κορυφαίων διεθνών ΜΜΕ, όπως των New York Times, BBC, Wall Street Journal, κ.λπ. Στην πορεία της ημέρας αποκαταστάθηκε η ροή σε κρατικές ιστοσελίδες ενημέρωσης, με το Facebook να δικαιολογείται με μεγάλη καθυστέρηση ότι η απαγόρευση δεν πρέπει να επηρεάζει κυβερνητικές σελίδες, αλλά «καθώς ο νόμος δεν παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του περιεχομένου των ειδήσεων, έχουμε κάνει μία ευρεία ερμηνεία»!

 

Το Facebook θα γίνει«Fakebook»

 

Πέρα από τη μείωση της κίνησης στους ιστότοπους, πολλά αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, όπως το The Australian Financial Review, ανησυχούν για την εξαφάνιση αξιόπιστων πληροφοριών στο δίκτυο. Η εφημερίδα πιστεύει ότι «το Facebook θυσιάζει την αυστραλιανή αλήθεια για τα [παγκόσμια] δολάρια»: «για να αποφύγει να δημιουργήσει ένα δαπανηρό παγκόσμιο προηγούμενο», και ότι η ομάδα του Mark Zuckerberg «αφήνει τους Αυστραλούς χρήστες ανίσχυρους μπροστά σε επικίνδυνες ψεύτικες ειδήσεις». 








πηγή

           

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *