Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Ήταν πολλά τα λεφτά…

 


γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

 

Ήταν ο θάνατος από κορονοϊό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Επειδή ο Γιώργος Τράγκας ουσιαστικά αμφισβητούσε την ύπαρξη της αρρώστιας («ο κορονοϊός τελείωσε στην Ελλάδα» είχε πει), αλλά και, πρωτίστως, επειδή ήταν αντιεμβολιαστής, αφού τα εμβόλια ήταν «του Γκέιτς και του Σόρος» και είχαν «τσιπάκια»-έτσι έλεγε.

 

Αυτά πέρασαν και ξεχάστηκαν, έτσι γίνεται πάντα με το θάνατο. Όμως, αυτές τις μέρες ήρθαν στην επιφάνεια στοιχεία από τη διαθήκη του, αυτά που άφησε πίσω του ο Τράγκας. Ολοι ξέραμε ότι ήταν ο καλύτερος έμπορος της ενημέρωσης, άρα ήταν ένας ευκατάστατος άνθρωπος. Δεν το έκρυβε, άλλωστε. Όμως, η περιουσία που άφησε ξεπερνάει κάθε φαντασία, ζαλίζει.

 

Εκτός από τα σπίτια στην Ελλάδα (Εκάλη, Ακρόπολη, Μύκονο, Κέρκυρα), εντυπωσιάζουν οι αποκαλύψεις για βίλα στη Νίκαια της Γαλλίας, για ακίνητα στο Πριγκηπάτο του Μονακό, για σπίτι στο ακριβό Παρίσι, για σπίτια στην Αμερική (στο Μαϊάμι, στο Λας Βέγκας και στη Νέα Υόρκη) και άλλα σε άλλες χώρες, για τα οποία ψάχνουν οι ελεγκτικές αρχές.

 

Πόθεν όλα αυτά; Ο Τράγκας ήταν, αναμφισβήτητα, ένας πολύ υψηλά αμειβόμενος επαγγελματίας για τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του. Επίσης, ως εκδότης, στη δεκαετία του 2000(κυβέρνηση Καραμανλή) είχε αποσπάσει κρατική διαφήμιση εκατομμυρίων, ενώ η εφημερίδα του(«Χώρα») είχε αμελητέα κυκλοφορία. Αλλά και πάλι είναι αμφίβολο αν όλα αυτά αρκούν για να δικαιολογήσουν την απόκτηση τόσο ακριβών ακινήτων. Το 2012 το όνομά του βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι παλιότερα είχε βγάλει χρήματα στην Ελβετία.

 

Ολες αυτές οι αποκαλύψεις έχουν κάποια αξία σήμερα; Εχουν, αν θυμηθούμε ότι, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο Τράγκας ήταν ο επιφανέστερος «δραχμιστής» στα μέσα ενημέρωσης. Εξαπέλυε πύρινους λόγους, έβριζε σκαιότατα την Μέρκελ και τον Σόιμπλε και όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα). Επένδυε το λόγο και τα γραπτά του με τη μόδα της εποχής, το αντιμνημόνιο, για να ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ, δηλαδή το ίδιο που είχε προτείνει ο Σόιμπλε.

 

Σήμερα, με τις αποκαλύψεις για την περιουσία του Τράγκα, όλα αυτά μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση. Αν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, όσοι είχαν λεφτά και περιουσία στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να κάνουν χρυσές αγορές στην πτωχευμένη χώρα.

 

Ολη η διαδρομή του Τράγκα στα μέσα ενημέρωσης ήταν πολύ αποδοτική. Ο,τι έλεγε και έγραφε το πουλούσε πανάκριβα. Εμπορευόταν τα πάντα. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, πρώτα ο αντιμνημονιακός αγώνας υπέρ της δραχμής και εσχάτως ο αγώνας κατά των εμβολίων επισφράγισαν μια μακρά πορεία πλουτισμού, που είχε πίσω της κάποιο «ιδεολογικο-πολιτικό» υπόβαθρο.

 

Στο πρόσωπο του μακαρίτη βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της η παροιμιώδης κινηματογραφική ατάκα (του Σπύρου Καλογήρου προς τον Νίκο Κούρκουλο, στην ταινία «Λόλα»του 1964) «πολλά τα λεφτά, Αρη»…

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *