Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ρέγκλινγκ: "Υψηλό το δημόσιο χρέος της Ελλάδας" - Συστήνει επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα.!

 


Λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ESM συστήνει για τη χώρα την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα.

 

Για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ανήγγειλε συστάσεις ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

Στην ανακοίνωση του ESM, που επικυρώνονται οι αποφάσεις για τις δόσεις που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε για τη χώρα μας ότι πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, όπως πριν την πανδημία.

 

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής: "Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων.

 

Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021.

 

Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις".

 

"Υψηλό το δημόσιο χρέος"

"Η Ελλάδα έχει ανακάμψει γρήγορα από την κρίση της πανδημίας το 2021, ανακτώντας όλες τις απώλειες παραγωγής από το προηγούμενο έτος. Οι προοπτικές για φέτος και μετά είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από το Recovery and Resilience Facility.

 

Τούτου λεχθέντος, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση όπως την περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης", πρόσθεσε.

 

Οι παραπάνω συστάσεις του επικεφαλής του ESM καταδεικνύουν την ανησυχία των Βρυξελλών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε σημαντική ανάκαμψη το περασμένο έτος. 



πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *