Οχι, το θέμα συζήτησης για τον
16χρονο δεν πρέπει να είναι το ποσό, αν ήταν είκοσι ευρώ ή είκοσι χιλιάρικα. Το
πρωτόκολλο συμπεριφοράς των αστυνομικών είναι κοινό σε κάθε περίπτωση. Επίσης
δεν χρειαζόμαστε σκληρή ή soft αστυνόμευση. Χρειαζόμαστε επαγγελματική
αστυνόμευση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε πολίτη .
γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης
Πρώτα να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Αν το μάθουμε. Διότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει υλικό από κάμερες. Ούτε καταλάβαμε πώς γίνεται ο νεαρός να κάνει απόπειρα εμβολισμού των αστυνομικών, αλλά η σφαίρα να καταλήγει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Προφανώς τις ίδιες απορίες θα έχει και ο ανακριτής που άσκησε δίωξη στον αστυνομικό για τον πυροβολισμό εναντίον του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης δεν έχει καμία σημασία το ποσό για το οποίο έμπλεξε ο νεαρός. Το επιχειρησιακό πρωτόκολλο δεν αλλάζει είτε πρόκειται για είκοσι ευρώ, είτε για είκοσι χιλιάρικα. Κάποιοι φωνασκούν ηλιθιωδώς προτάσσοντας ως επιχείρημα το ευτελές του ποσού. Δεν πάει έτσι. Ακόμα και αν ο νεαρός είχε βουτήξει είκοσι χιλιάρικα από το βενζινάδικο, η χρήση πυρών δεν είναι συνάρτηση του ποσού. Κοινώς αν ο αστυνομικός δεν έπρεπε να κάνει χρήση όπλου, αυτό θα ίσχυε και στην περίπτωση που ο ύποπτος διέφευγε με μία βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Ομως ακόμα δεν ξέρουμε πώς κύλησαν τα γεγονότα, ούτε γνωρίζουμε αν στην ανάκριση θα υπάρξει οπτικό υλικό. Αν, πάντως, υπήρχαν λήψεις με τον νεαρό να επιχειρεί τον εμβολισμό των αστυνομικών, τώρα θα έπαιζαν στα κανάλια.
Ασφαλώς και υπάρχει πρόβλημα με την εγκληματικότητα των Ρομά. Και η νεανική παραβατικότητα έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό. Ομως όλη η σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει στα social, δεν αναπτύσσεται σε σωστή βάση. Από τη μία είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Αστυνομία οφείλει να είναι αμείλικτη προς γνώση και παραδειγματισμό. «Ας μην οδηγούσε χωρίς δίπλωμα ο νεαρός και ας μην επιχειρούσε να κλέψει τη βενζίνη. Τώρα θα ήταν μια χαρά». Και από την άλλη είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για την ένταση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Το θέμα δεν είναι αν θέλουμε σκληρή ή soft αστυνόμευση. Το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική και επαγγελματική αστυνόμευση. Οσο όμως οι αστυνομικοί λειτουργούν σαν ηλιοτρόπια, γυρίζουν δηλαδή προς την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας, τόσο θα εκδηλώνονται αντίστοιχα φαινόμενα. Αυτήν την περίοδο ο αστυνομικός γνωρίζει ότι η γραμμή είναι «τάξη και ασφάλεια, αυτό που θέλουν οι νοικοκυραίοι». Με κάθε κόστος. Κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση ήξεραν ότι τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά, τα «παιδιά» φεύγουν από τη Βουλή με πληρωμένο ταξί.
Επίσης με κάθε κυβέρνηση ο αστυνομικός γνωρίζει ότι πάντα βρίσκεται κάποιος τρόπος για να ξεμπλέξει ή δεν θα βρεθεί δικαστής και ένορκος να τον καταδικάσουν. Και εμείς ξέρουμε καλά ότι αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Κακοπληρωμένοι και ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι νεαροί με όπλα στα χέρια, βρίσκονται σε ένα πεδίο που παραπέμπει σε μάχη. Και γνωρίζουν ότι ακόμα και αν γίνει η στραβή, θα βρουν περισσότερους υπερασπιστές παρά κατήγορους. Ε, έτσι δεν θέλει και πολύ να γίνει το κακό. Θα είναι ακόμα ένα μεμονωμένο περιστατικό που θα επαναληφθεί.
Υ.Γ. Κατά καιρούς ακούγεται μία ιδέα
που διεγείρει αντανακλαστικά ανεκδότου, δηλαδή βγάζει γέλιο, αλλά ίσως έχει
πρακτική αξία η εξέτασή της. Γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν δοκιμάζει να εντάξει μερικούς
Ρομά αστυνομικούς στις τάξεις της;
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου