Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Τελευταίοι της ευρωζώνης στην αγοραστική δύναμη

   


Απογοητευτικά για την Ελλάδα τα επίπεδα της κατά κεφαλήν πραγματικής ατομικής κατανάλωσης ● Οι ανατιμήσεις έχουν ροκανίσει μέχρι το 40% του συγκρίσιμου πραγματικού εισοδήματος των φτωχότερων νοικοκυριών ● Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων απέχει μόλις μία μονάδα από την Τουρκία, που μαστίζεται από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

Προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τελευταίοι στην ευρωζώνη και στην 31 θέση ανάμεσα σε 41 χώρες είναι οι Ελληνες καταναλωτές όσον αφορά την αγοραστική τους δύναμη, με βάση τους πίνακες της Εurostat, που μετράνε τα επίπεδα της κατά κεφαλήν πραγματικής ατομικής κατανάλωσης (ΠΑΚ).

 

Ο δείκτης, που εκφράζεται με ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης (Puchasing Power Standards), συναρτάται από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τα επίπεδα δείκτη τιμών κάθε χώρας και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, διαπιστώνοντας μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το έτος 2021, τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν ΠΑΚ έχει η Βουλγαρία, που βρίσκεται 35% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., ακολουθούν οι Ουγγαρία, Σλοβακία και Κροατία με 30%, 29% και 28% αντίστοιχα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται 25% κάτω από τον μέσο όρο. Στον αντίποδα η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ΠΑΚ είναι το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται 44% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και ακολουθούν η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία και το Βέλγιο, με επίπεδα 20%, 19%, 17% και 16%.

 

Εκεί όμως που τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε βάρος των Ελλήνων, είναι στον πίνακα με τον δείκτη Ισοδυναμιών Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Parities ή PPPs), στον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από Ουγγαρία, Σλοβακία και Κροατία, μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία. Με δείκτη μόλις 64 PPPs (έναντι 100 του μέσου όρου της Ε.Ε. και 105 της ευρωζώνης) η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων απέχει μόλις μία μονάδα από την Τουρκία, που μαστίζεται από τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

 

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 2021 ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,2%, ενώ σήμερα κινείται κοντά στο 10%, η πραγματική εισοδηματική κατάρρευση είναι ακόμα χειρότερη, υπολογίζοντας επίσης ότι οι ανατιμήσεις έχουν ροκανίσει μέχρι το 40% της αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων νοικοκυριών.






Αφροδίτη Τζιαντζή


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *