Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Έτοιμη για αποκαλύψεις η επιτροπή για το χρέος

Σκάνδαλα στον τομέα των αμυντικών δαπανών πρόκειται να φέρει στο φως η επιτροπή για το χρέος που συνέστησε η Βουλή. Αυτό υποστηρίζει ο Ερίκ Τουσέν, ο Βέλγος οικονομολόγος και επιστημονικός συντονιστής των ερευνών για το ελληνικό δημόσιο χρέος, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique». Στη συνέντευξη αναφέρεται ότι η σύσταση για την αυτοψία του ελληνικού χρέους ήταν μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Αθήνα σκοπεύει να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής τον Ιούνιο, όταν θα ανοίξει ξανά ο διάλογος με τους πιστωτές για το χρέος.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί το ελληνικό χρέος μπορεί να θεωρηθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο και απεχθές, ο κ. Τουσέν υπογραμμίζει: «Δεν μπορώ να προκαταβάλλω τα πρώτα συμπεράσματα, που θα καταθέσουν οι 15 εμπειρογνώμονες τον Ιούνιο. Τους τρεις πρώτους μήνες θα επικεντρωθούμε στην περίοδο 2009-2015. Μετά θα γυρίσουμε πιο πίσω στον χρόνο για να καταλάβουμε πώς προκλήθηκε αυτό το χρέος, εξετάζοντας τις αγορές όπλων, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004… Θα βασιστούμε σε νομικά επιχειρήματα, εκφέροντας άποψη σχετικά με τη νομιμοποίηση, νομιμότητα, βιωσιμότητα, ακόμη και τον απεχθή χαρακτήρα του ελληνικού χρέους».
Στη συνέχεια, ο Βέλγος οικονομολόγος τονίζει ότι η Ελλάδα δανείστηκε (τον Μάιο του 2010) από 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καν να συμβουλευτεί τη Βουλή. «Μπορούμε λοιπόν να θέσουμε το ερώτημα της νομιμότητας αυτών των δανείων. Η ίδια λογική επικρατεί όσον αφορά στα δάνεια του ΔΝΤ, όταν ορισμένοι διευθυντές του επισήμαναν ότι ο θεσμός είχε παραβιάσει τους κανόνες που τον διέπουν», αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος, λέγοντας ταυτόχρονα ότι «οι πιστώσεις χορηγήθηκαν με αντάλλαγμα την υλοποίηση από τις ελληνικές αρχές μέτρων λιτότητας που παραβιάζουν τις συνθήκες και τις διεθνείς συμβάσεις, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσαν οι διεθνολόγοι εμπειρογνώμονες».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, όπως και οι δημόσιοι πιστωτές, που υποχρεούνται να τηρούν αυτές τις συνθήκες και συμβάσεις». Ο κ. Τουσέν δηλώνει πεπεισμένος πως ο απερίσκεπτος δανεισμός είχε ως σκοπό να προστατευθούν τα συμφέροντα των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών, ενώ διαπιστώνει ακαμψία από την πλευρά των πιστωτών σχετικά με την εφαρμογή μίας πολιτικής που θα απαλύνει τις συνέπειες της λιτότητας. 
Όπως είναι γνωστό, ο Βέλγος οικονομολόγος υπήρξε μέλος της επιτροπής εξέτασης του χρέους του Ισημερινού, η οποία, μέσω των εργασιών της «οδήγησε στην αναστολή αποπληρωμής του παράνομου μέρους του χρέους, και αυτό χωρίς ο Ισημερινός να δεχτεί αντίποινα από τους πιστωτές του».
«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα θα ανακοινώσει επίσημα το πόρισμα της επιτροπής μας στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», καταλήγει. 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *