Τετάρτη 1 Μαΐου 2013


Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και των Εργατικών Κέντρων για την επέτειο της εργατικής πρωτομαγιάς. Στις 10.30 στο Σύνταγμα έδωσαν ραντεβού τα μέλη του ΠΑΜΕ, παρουσία του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και της Αλέκα Παπαρήγα, ενώ παράλληλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ξεχωριστή συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες του Αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από την Κλαυθμώνος, κάλεσε τους εργαζομένους, τους ανέργους και το λαό να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανασυγκρότηση της χώρας. "Η εργατική Πρωτομαγιά στέλνει το μήνυμα ότι το ενάμιση εκατομμύριο των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας, είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του. Τον θέλουν στο περιθώριο υποταγμένο γιατί τον φοβούνται" συμπλήρωσε. «Η αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η αποκατάσταση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου που βίαια και αντισυνταγματικά κατήργησαν τα μνημόνια με την ανοχή και την ευθύνη των Κυβερνήσεων, καθώς και ο τερματισμός της λιτότητας, της φοροεπιδρομής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρωτομαγιάτικης απεργίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.
Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μία έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων και σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, και της ΕΔΟΘ, Πέτρος Κετικίδης, επισήμαναν ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενωμένοι τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και αγωνίζονται κατά των πολιτικών των Μνημονίων. Μετά τη συγκέντρωση έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του 1936, στο πάρκο μπροστά από το ΕΚΘ, και ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το "παρών" έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης. Με δυό ξεχωριστές συγκεντρώσεις η μια από το Εργατικό κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από το ΠΑΜΕ εορτάστηκε σήμερα και στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά. Η συγκέντρωση του ΕΚΗ και της ΑΔΕΔΥ έγινε έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας και του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας
Στο μεταξύ παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο Φωκάς, στην οδό Ερμού, πραγματοποίησε ομάδα νέων του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία βουλευτών, όταν αντιλήφθηκαν ότι στη βιτρίνα υπήρχε εργαζόμενος ντυμένος κλόουν για την προσέλκυση πελατών. Μετά την παρέμβαση ενάντια στην προσβολή της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου, οι υπεύθυνοι του καταστήματος απάντησαν ότι δεν θα επαναλάβουν τη συγκεκριμένη πρακτική. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα Φωκάς, έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν για προκλητικές διαφημιστικές πρακτικές.
Κλειστοί παραμένουν μέχρι νεότερης εντολής της αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *