Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

2,5 εκατ. Ελληνες χρωστούν 22,6 δισ.!

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο, τα οποία πλέον έφθασαν τα 62 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,8 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. 

 Παρ' όλα αυτά, το φοροκυνηγητό και η απειλή των κατασχέσεων φαίνεται να αποδίδουν κάποια αποτελέσματα καθώς οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 2,132 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 35% στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις γιαληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς, από 182.785 που ήταν στο τέλος Αυγούστου, έφθασαν τους 526.470 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους έχει οδηγήσει συνολικά 2.594.366 φυσικά πρόσωπα να χρωστούν στο τέλος Σεπτεμβρίου προς την εφορία συνολικά 22,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 875 εκατ. ευρώ έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα χρέη των νομικών προσώπων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη 526.477 εταιρειών έφθασαν τα 39,35 δισ. ευρώ, ενώ σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί μόλις τα 647,9 εκατ. ευρώ.

Εγκλωβισμένα στα δικαστήρια 13,9 δισ. ευρώ

Μόλις το 5,16% των συνολικών προστίμων και πρόσθετων φόρων, που έχουν επιδικαστεί υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, έχουν καταφέρει να εισπράξουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Εστω και αν τα συνολικά πρόστιμα φτάνουν τα 14,6 δισ. ευρώ, στα δημόσια ταμεία έχουν μπει μόλις 754.476.995 ευρώ!

Στα Διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν αυτή τη στιγμή πάνω από 111.000 υποθέσεις. Από αυτές οι περίπου 32.700 αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, οι οποίες αφορούν παραβάσεις στον ΦΠΑ, στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Οι υποθέσεις αυτές και τα πρόστιμα αφορούν φορολογικές και τελωνειακές περιπτώσεις, για τις οποίες ασκήθηκε προσφυγή και επιδικάστηκαν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν εισπραχθεί και ήδη έχουν καταλήξει στην «τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έχουν υπερβεί τα 62 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Με λίγα λόγια τη βιομηχανία επιβολής εξοντωτικών προστίμων που έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών την πληρώνουν τα δημόσια ταμεία, καθώς οι φορολογούμενοι, προκειμένου να αποφύγουν την άμεση διεκδίκησή τους από το Δημόσιο, αποφασίζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια, με τις υποθέσεις να παραμένουν εκκρεμείς επί πολλά έτη, την ώρα που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η περίπτωση της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», η οποία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Από το πρόστιμο ύψους 4,8 δισ. ευρώ που της επιβλήθηκε στις 27 Ιουνίου 2012, το Δημόσιο έχει εισπράξει κάτι λιγότερο από 10% της προβεβαίωσης κατά την άσκηση της προσφυγής, με τους υπευθύνους της εταιρείας να βρίσκονται πλέον στη φυλακή.

Σχετικά με παραβάσεις στον ΦΠΑ, στον ΚΒΣ και σε λοιπούς φόρους και τέλη, στις 30.9.2013 εκκρεμούσαν στα δικαστήρια 32.738 προσφυγές και το ποσόν αυτών των προστίμων έφθανε τα 8,011 δισ. ευρώ, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2013 υποβλήθηκαν άλλες 462 προσφυγές για φορολογικές εκκρεμότητες, συνολικού ύψους 229.956.343 ευρώ.

Α. ΚΛΩΣΣΑΣ  enet.gr

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *