Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ασφάλιση, περίθαλψη, συντάξεις και μισθοί οι μεγάλοι χαμένοι του Μνημονίου

Του Μάκη Ντόβολου
Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπως αυτή αποτυπώθηκε στη γνωστή πλέον φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, αντανακλά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη ραγδαία υποχώρηση του κοινωνικού κράτους κατά τη μνημονιακή περίοδο. Οι συνεχείς μειώσεις δημοσίων δαπανών τα τελευταία χρόνια δεν αφορούσαν μόνο μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου αλλά και κρίσιμους τομείς για την αναπαραγωγή κάθε σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία και η κοινωνική προστασία.
10_dapanes_3_11_13
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να μειωθούν κατά 25,2 δισ. ευρώ το διάστημα 2009-2014, καθώς από 74,6 δισ. ευρώ το 2009 θα «προσγειωθούν» στα 49,4 δισ. ευρώ το 2014, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες (που αποτελούν υποσύνολο των τακτικών δαπανών, καθώς δεν περιλαμβάνουν τόκους, εξοπλιστικές δαπάνες και καταπτώσεις εγγυήσεων) θα μειωθούν κατά 5,6 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014. Το βάρος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» θα το σηκώσουν οι δαπάνες για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη οι οποίες θα μειωθούν κατά 3,8 δισ. ευρώ (από 17,1 δισ. ευρώ το 2012 σε 13,3 δισ. ευρώ το 2014) και φυσικά οι μισθοί-συντάξεις του Δημοσίου (το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί κατά 2,1 δισ. ευρώ την τριετία 2012-2014 από τα 20,5 δισ. ευρώ στα 18,4 δισ. ευρώ).
Ειδικά στον χώρο της Υγείας οι περικοπές δαπανών είναι ισοπεδωτικές, οδηγώντας σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει καταπολεμηθεί η σπατάλη και η κακοδιαχείριση. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εργασίας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Πύρρου Δήμα, οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για παροχές ασθενείας έχουν περικοπεί κατά το ήμισυ, περίπου, τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, από 8,38 δισ. ευρώ το 2009 έχουν μειωθεί στα 4,52 δισ. ευρώ το 2012 και κινούνται πλέον στο ύψος των δαπανών του 2003.
Τα εκτελεστικά όργανα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου δείχνουν, μάλιστα, υπερβολικό ζήλο στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους που εδρεύει στη Βουλή, η καλύτερη του αναμενομένου πορεία των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σπετεμβρίου 2013 οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην εσκεμμένη συγκράτηση των δαπανών για κοινωνική προστασία, καθώς έχει εκταμιευθεί μόλις το 40,4% των ετήσιων κονδυλίων.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι περικοπές στο κοινωνικό κράτος θα αποτελέσουν μια μόνιμη κατάσταση από δω και στο εξής αν δεν ανατραπεί η ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017 θα προβλέπεται η επιπλέον μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 5,5 δισ. ευρώ, με τις περικοπές να επικεντρώνονται σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Παιδεία κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό οι δαπάνες στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να περικοπούν κατά 440 εκατ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας κατά 750 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Υγείας τα 145 εκατ. ευρώ.
Την «αποτελεσματικότητα» της νεοφιλελεύθερης επέλασης σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη στην Ελλάδα καταδεικνύουν και τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις διεθνείς δημοσιονομικές εξελίξεις. Ειδικότερα, οι δαπάνες για συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν στη χώρα μας μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2030, όταν η αντίστοιχη μεταβολή στις 30 πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα είναι +1,3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Επιπλέον, η μεταβολή των δαπανών υγείας την περίοδο 2013-2030 θα είναι μόλις +0,7 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ στην Ελλάδα έναντι +2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της αντίστοιχης μεταβολής στο σύνολο των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.
Αυτού του είδους οι περικοπές εξυπηρετούν τον γενικότερο στόχο που έχουν θέσει κυβέρνηση και τρόικα για δραστικό περιορισμό της δημόσιας παρέμβασης σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΔΝΤ (βλέπε πίνακα), οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το 2017, διευρύνοντας το σχετικό χάσμα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *