Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Όλα για τους 180: Οι «πρόθυμοι» και οι «απρόθυμοι»


Σκηνικό έντασης στο εσωτερικό, γύρω από τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό και επίδειξη πυγμής από την κυβέρνηση που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια κάποια λύση η κατασκευή εσωτερικών εχθρών την ώρα που το αδιέξοδο στη συνεννόηση με τους δανειστές βαθαίνει. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η παράταση του μνημονίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη και παίζεται αν αυτό θα αφορά κάποιες εβδομάδες, όπως ζητά η κυβέρνηση, τρίμηνο ή εξάμηνο όπως θέλουν οι έξω.
Η εμπλοκή βρίσκεται στην απαίτηση της Τρόικας για νέα μέτρα τα οποία η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει για μετά την εκλογή ΠτΔ επειδή θεωρεί ότι δύσκολα θα περάσουν από την παρούσα βουλή. Από τις Βρυξέλλες δόθηκε χθες σήμα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου ώστε να γίνουν μετά οι κυρώσεις της συμφωνίας από εθνικά κοινοβούλια όπου αυτό είναι απαραίτητο.
 
Σε κάθε περίπτωση σχεδιάζεται ήδη η επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τις 12 Ιανουαρίου και είναι πιθανό οι βουλευτές να κληθούν να αποφασίσουν με τη χώρα στον αέρα, χωρίς δηλαδή να έχει παρθεί απόφαση για την εκταμίευση δόσης και χωρίς συμφωνία για την επόμενη μέρα (προληπτική γραμμή πίστωσης). Τα ποσά που πρέπει να εκταμιευθούν στο σύνολό του φθάνουν τα 7 δισ. (δάνεια της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και επιστροφές κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα). Οι πρώτες σοβαρές οικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι τον Μάρτιο-Απρίλιο με λήξεις ομολόγων ύψους 5 περίπου δισ. ευρώ.
 
Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές πάει από το κακό στο χειρότερο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει στη διασφάλιση των 180 ναι για την προεδρική εκλογή. Το γεγονός ότι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα και Θ. Ψύρρας συνυπέγραψαν με ανεξάρτητους και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κείμενο που ζητά εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση και καθορισμό ημερομηνίας εκλογών μέσα στο 2015 ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Πολύ περισσότερο που το κείμενο άλλαξε για να απαλειφθεί αναφορά σε εκλογές τον Μάιο, όπως είχε αποφασιστεί στην Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, αλλά και στην ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Ένας πόντος ακόμη για την κυβέρνηση είναι ότι η ανεξάρτητη Κ. Μάρκου πρότεινε Μ.Γιαννάκου και Π. Αυγερινό για ΠτΔ και τάχθηκε υπέρ της εκλογής του από την παρούσα Βουλή. Ο Μ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του στη Βουλή δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρος σχετικά με τις προθέσεις του, ενώ οι Σ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Χρ. Αηδόνης, Γρ. Ψαριανός θεωρούνται «κλειδωμένοι» από την κυβέρνηση.
 
Από εκεί και πέρα ελπίζουν στις ψήφους των Μελά, Γιοβανόπουλου, Κουράκου, Νραβρή, Ιατρίδη, Κασαπίδη, χωρίς να αποκλείουν τους Πολύδωρα-Καπερνάρο. Με δεδομένο ότι Τατσόπουλος, Γιαταγάνα, Μακρή, Παραστατίδης, Τζάκρη, Βουδούρης έχουν ήδη επιλέξει όχθη, στην περιοχή του «όχι», οι ψήφοι των Μουτσινά-Μπόλαρη θα αποβούν καθοριστικές, ενώ θα προσμετρηθούν και οι ψήφοι των δύο Χρυσαυγιτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν (Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης).
 
Σε κάθε περίπτωση για να βγει το άθροισμα που επιδιώκει η κυβέρνηση χρειάζεται η συγκατάθεση και βουλευτών των ΑΝΕΛ. Για το λόγο αυτό η χειραψία της Ε. Κουντουρά με τον Α. Σαμαρά και το φιλί με τον Δ. Σταματη έγινε παραπολιτικό, ενώ κάποιοι ελπίζουν στον Π. Χαϊκάλη, στον Γ. Δημαρά και στη Μ. Κόλλια παίρνοντας τοις μετρητοίς τη δήλωση του Π. Μελά που ήρθε σε ρήξη με τον Π. Καμμένο ότι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θέλοιυν να διαφοροποιηθούν από την κομματική γραμμή.



Πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *