Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Στο βάθος του (υπό)νομου


Του Κώστα Βαξεβάνη
Όταν δεν σου βρωμάει ο βόθρος, αναρωτήσου αν ο βόθρος είσαι εσύ. Το έχω γράψει την περίοδο που τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αδίστακτα και κυνικά, δημιουργούσαν την εικόνα μιας  Ελλάδας στην οποία όλα ήταν καλά και ο Βενιζέλος ήταν ένα είδος ευτραφούς πλην όμως οσιομάρτυρος.
Τώρα ο βόθρος ξεχείλισε. Τα σκατά, τα σκατά τους τρέχουν από παντού. Βρώμισε ο τόπος αλλά αυτοί συνεχίζουν να μη μυρίζουν τίποτα άλλο από τη μυρωδιά του χρήματος.
Ο Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο οπτικό υλικό διάρκειας 2,5 ωρών, στο οποίο άτομο του κάνει προτάσεις χρηματισμού προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, δηλαδή να δώσει ζωή στην υπάρχουσα κυβέρνηση.
Η Ελληνική Αστυνομία η οποία είχε ενημερωθεί για το θέμα είχε παγιδεύσει το σπίτι του Χαϊκάλη για να συλλάβει το άτομο αυτό την ώρα του χρηματισμού. Την επιχείρηση διηύθυνε ο ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης.
Στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα, ο Παύλος Χαϊκάλης κατονόμασε το άτομο και έδωσε μάλιστα και δύο διευθύνσεις του.
Απ' όλο αυτό το αστυνομικό και πολιτικό θρίλερ που αποδεικνύει αν μη τι άλλο το μέγεθος της διαφθοράς, τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αν και πολύ ευαίσθητα και ρέποντα στα αστυνομικά θρίλερ, προτάσσουν δύο ανύπαρκτα στοιχεία:
1.Πως ο Χαικάλης δεν κατέθεσε το όνομα το ατόμου και
2.Πως η Εισαγγελία διαρρέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία.
Απ' όλο αυτό το νταβαντούρι που αναταράσσει τα λύματα του βόθρου, εφημερίδες, sites και κανάλια δεν ρίχνουν το φως πάνω στο βόθρο αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν την αμφιβολία η οποία ως γνωστόν είναι πάντα υπέρ του κατηγορουμένου.
Τα ίδια Μέσα δεν βλέπουν πως την ώρα που εξελίσσονταν όλα αυτά, τα ΝΕΑ επέμεναν στα ρεπορτάζ τους πως ο Χαικάλης θα ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος ο Χαικάλης το διέψευδε. Τα Μέσα δεν είδαν ούτε τις δηλώσεις Βούλτεψη, Λοβέρδου και Βενιζέλου που επέμεναν πως θα βρεθούν με κάθε τρόπο οι 180, ώστε να ρωτήσουν σήμερα που αποκαλύπτεται η απόπειρα χρηματισμού εντελώς δημοσιογραφικά «τι εννοούσατε όταν με βεβαιότητα λέγατε πως με κάθε τρόπο θα βρεθούν οι 180; Αυτόν τον τρόπο εννοούσατε;»
Θα ήθελα να προσθέσω και μια προσωπική διάσταση στην υπόθεση που αφήνει ακόμη και μένα που δεν εκπλήσσομαι εύκολα, άναυδο. Το άτομο το οποίο εμφανίζεται να επιχειρεί να χρηματίσει τον Χαικάλη, μετά την έκδοση του περιοδικού μας το 2012 μας είχε προσεγγίσει. Μας έδωσε πληροφορίες που αφορούσαν το παιχνίδι υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και το παιχνίδι των CDS και κατά καιρούς άρθρα που αφορούσαν όλα αυτά. Δήλωσε πως υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και της Deustche Bank και στη συνέχεια μάθαμε πως έπαιζε ρόλο συμβούλου έλληνα Τραπεζίτη.  
Δήλωνε πως ανησυχεί για την πορεία της χώρας και ανέπτυσσε προβληματισμούς για την Οικονομία, έως τη μέρα που μεταξύ σοβαρού και αστείου μου πρότεινε «αντί να παλεύεις όλη μέρα με θηρία τραπεζίτες θες να κανονίσω να τα βρείτε να σου σβήσουν και τα δάνεια;»
Η δήλωσή του αυτή, αν και δεν ήθελα να τον πιστώσω αρνητικά ότι υπηρετούσε κάποιο σχέδιο, ήταν ο λόγος που η δημοσιογραφική ομάδα του HOT DOC τον απομάκρυνε.
Έμελλε να μάθω ποιό είναι αυτό το άτομο κάνοντας ρεπορτάζ για την απόπειρα χρηματισμού του Χαϊκάλη και μοιραία να υποθέσω πλέον πως ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτά,γιατί ο βόθρος μου μυρίζει και υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να τον καθαρίσει.
ΥΓ.: Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές οφείλουν τώρα να τοποθετηθούν δημόσια και να διαβεβαιώσουν πως είναι κάτοχοι όλων των στοιχείων της υπόθεσης. Διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνες στην προσπάθεια που γίνεται να καλυφθεί μια σοβαρή υπόθεση συνταγματικής και πολιτικής εκτροπής με αοριστία και αμφιβολία.
Από ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *