Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται...


γράφει ο Λευτέρης Γαλανός
Με... κακούς οιωνούς άρχισε για την κυβέρνηση η πολιτική «τριλογία» της προεδρι­κής εκλογής, καθώς η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 160 ψήφους, που ήταν ο διακαής πόθος του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Eπιπλέον όμως ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να στρι­μώχνεται άσχημα, κάτι που αποτυπώνεται και στη συ­ντονισμένη πίεση που του άσκησαν χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε τη βεβαιό­τητά του για αποτυχία εκλογής Προέ­δρου και προσφυγή σε εκλογές.
 
Το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν σα­φώς κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών, κάτι το οποίο ομολο­γούσαν χθες κυβερνητικά στελέχη στους διαδρόμους της Βουλής. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε θέσει ως ψυ­χολογικό όριο τους 163, ωστόσο, λαμβάνοντας κάποια αρνητικά μηνύ­ματα, το είχε κατεβάσει πριν από την ψηφοφορία στους 161 και δεν κατά­φερε να πιάσει ούτε αυτό.
 
Όσο όμως απομακρύνεται ο στό­χος για τους 180, τόσο πλησιάζουν οι πρόωρες εκλογές, την ίδια στιγμή που φουντώνουν τα σενάρια για πο­λιτικές πρωτοβουλίες από την πλευ­ρά της κυβέρνησης μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας. Αυτό ζήτησε ευθέως χθες η Ντόρα Μπακογιάννη αμέσως μετά την άκαρπη ψηφοφο­ρία. Αυτό υπαινίχθηκε - στην ουσία... το ζήτησε - πριν από την ψηφοφορία ο Βενιζέλος μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ:
 
«Προχωράμε», τόνισε, «περι μέ­νοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φυσικά και των βουλευτών ατομικά, αλλά των κομμάτων πρω- τίστως σε αυτό που είπα.
 
Σε μια προσέγγιση η οποία συνδέει την εκλογή του Προ­έδρου της Δημοκρατίας με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευ­σης. Και μετά, τουλάχιστον εμείς, εί­μαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον. Ας δούμε την ανταπόκριση».
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα: «Να ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελί­δας και μετά, βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα».
 
Πάντως η πρώτη ανεπίσημη αντί­δραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι ο πρωθυπουργός επιμένει σε... «καθαρές επιλογές», αποκλείοντας σε πρώτη φάση κάθε σενάριο και αί­τημα για πολιτικές πρωτοβουλίες - δηλαδή... υποχωρήσεις Σαμαρά. Αλλά και πριν από την ψηφοφορία το Μέγαρο Μαξίμου είχε σπεύσει να διαψεύσει τα σενάρια περί συναινετι­κής εκλογής ΠτΔ με ορισμό εκλογών μέσα στο 2015, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι την τρί­τη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
 
Πώς ψήφισαν

Στη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία, πέραν των 155 κυβερνητικών βουλευτών, πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές υπερ­ψήφισαν την υποψηφιότητα Δήμα. Πρόκειται για τους Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανό, Γ. Νταβρή, Χρ. Αηδόνη και Κατερίνα Μάρκου, τους οποίους συνεχάρη δημοσίως ο πρωθυπουρ­γός εξερχόμενος της Βουλής, ο οποί­ος πάντως δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του για το χθεσινό αποτέλεσμα, καλώντας και τους υπό­λοιπους βουλευτές να αντιληφθούν την «κρισιμότητα της κατάστασης».
 
Η... ψυχρολουσία για την κυβέρ­νηση ήρθε από τους ανεξάρτητους βουλευτές Π. Μελά και Ι. Κουράκο, τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου υπολόγιζε στις θετικές ψήφους. Πά­ντως, ο Μελάς ανακοίνωσε μετά την ψηφοφορία ότι στις άλλες ψηφοφο­ρίες θα είναι «προς θετική κατεύθυν­ση»! Δικαιολόγησε μάλιστα τη στά­ση του με μία... απίστευτη δήλωση: «Είχα πει ότι 80% είμαι υπέρ, σήμερα (χθες) υλοποίησα το 20%».
 
Αναλυτικά, υπέρ της υποψηφιότη­τας του Στ. Δήμα ψήφισαν 155 βου­λευτές, 135 ψήφισαν «παρών» (δεν προβλέπεται αρνητική ψήφος στη διαδικασία), ενώ απουσίαζαν πέντε βουλευτές: οι ανεξάρτητοι Γ. Κασαπίδης λόγω του θανάτου του πατέρα του και ο Κ. Γιοβανόπουλος, ο οποίος συνόδευε τον Κασαπίδη, οι πρώην χρυσαυγίτες Στ. Μπούκουρας (που αποφυλακίστηκε χθες) και ο Χρ. Αλεξόπουλος, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χα- τζησοφιά, η οποία με επιστολή της δήλωσε πως ψηφίζει «παρών», αλλά η ψήφος της δεν προσμετράται.
 
«Πρωτοβουλία» ή εκλογές
 
Το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι η υποψηφιότητα Δήμα δεν έχει σημα­ντική διείσδυση στους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ δείχνει να μην έχει επιρροή στις Κοινοβουλευτικές Ομά­δες της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αποτελούν τις «δεξα­μενές» για την προεδρική εκλογή.
 
Το «Ποντίκι» πάντως αποκαλύπτει μία δήλωση του βουλευτή των Ανε­ξάρτητων Ελλήνων Μ. Ουζουνίδη στο site ithraki χθες πριν από την ψη­φοφορία: «Δεν ψηφίζω σήμερα Πρό­εδρο, αλλά ώς τις 29 μπορεί να τρελα­θώ...».
 
Αινιγματικός ήταν χθες το πρωί ο Β. Πολύδωρας, που ψήφισε πάντως «παρών». «Θα ψηφίσω», τόνισε, «κα­τά συνείδηση, που είναι άγρυπνη, εθνική, χαλύβδινη, και όχι πλαστι­κή».
 
Από την πλευρά του ο Μ. Μπόλαρης εξήγησε «γιατί δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Έτσι κι αλλιώς», εξήγησε, «το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο υποψή­φιος, αλλά τέθηκε από την αρ­χή στη βάση της συνέχισης του βίου της συγκυβέρνη­σης και των πολιτικών λιτότη­τας. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορώ να την εγκρίνω, δεν την εγκρίνω και φυσικά δεν προτίθεμαι να της δώσω παράταση».
 
Το μπαλάκι, ύστερα από όλα αυτά, βρίσκεται στην πλευ­ρά του πρωθυπουργού. Αν αποδεχθεί να αναλάβει την «πολιτική πρω­τοβουλία», τότε θα παί­ξει το τελευταίο του χαρτί για εκλογή Προέδρου. Αν επιμείνει στις... «κα­θαρές λύσεις», στις οποίες επιμένει, πάρτε τις ταυτότητες στα δόντια και ετοιμαστείτε για κάλπες...
 
Διότι, προφανώς, κανείς δεν μπορεί να γίνει προφήτης για την 29η Δεκεμβρίου. Ωστόσο είκοσι βουλευτές δεν βρίσκονται στα... γαριδάκια.


Πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *