Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

To reality show του φλεγόμενου πλοίου


Σήμερα το πρωί ανοίγοντας την τηλεόραση είδα την πραγματική εικόνα ενός πλοίου, πάνω στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά, με εγκλωβισμένους επιβάτες σε συνθήκες καταιγίδας.
Θυμήθηκα τα χρόνια του πολέμου του κόλπου, όπου καθισμένοι αναπαυτικά στους καναπέδες μας παρακολουθούσαμε βομβαρδισμούς, εκτοξεύσεις πυραύλων και καταστροφές πόλεων και εδαφών, που όμως τοποθετούνταν πολύ μακριά.
Η κατάσταση που παρακολουθούσα ήταν δυστυχώς πιο οικεία. Οι επιβάτες μιλούσαν ελληνικά και χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στην αρχή για να περιγράψουν την κατάσταση- πώς ανέβηκαν στο κατάστρωμα, τι καιρό έκανε, πόσο κρύο έκανε, ποια πλοία ήταν τριγύρω.
Αργότερα όμως άρχισαν να εκπέμπουν την αγωνία τους ότι τα κύματα ήταν τεράστια, ότι κανείς δεν μπορούσε να τους σώσει, ότι τα κοντινά πλοία δεν μπορούσαν να τους προσεγγίσουν, ότι η φωτιά συνέχιζε και όλα αυτά συνδυάζονταν με πληροφορίες από οδηγούς που είχαν επιβιβασθεί με τα φορτηγά τους γεμάτα λάδι στο πλοίο, από μετεωρολόγους που προέβλεπαν επιδείνωση του καιρού, από επιβάτες στα κοντινά πλοία, που παρακολουθούσαν και φωτογράφιζαν την κατάσταση.
Δημοσιογράφοι που ξεφεύγοντας από την πολιτική επικαιρότητα και από το ρόλο του τιμητή των κοινωνικών καταστάσεων, μετατράπηκαν σε εκφωνητές ενός αγώνα επιβίωσης. Και ενδιάμεσα διαφημίσεις για καφέδες και προσφορές.
Είχα αρχίσει να κρυώνω -σκεφτόμουν- ταυτισμένη, τους συγγενείς και τους φίλους των εγκλωβισμένων επιβατών του φλεγόμενου πλοίου, που παρακολουθούσαν την απευθείας μετάδοση. Σε αυτό το reality show  κυβερνητικοί  εκπρόσωποι μίλησαν για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών, κάποιοι συγγενείς ευχαριστούσαν με σπασμένη από την αγωνία φωνή τα κανάλια και τους δημοσιογράφους για την ενημέρωση που τους παρείχαν.
Άραγε πόσοι γύπες μπορούν να πετούν πάνω από τη σκηνή μιας τραγωδίας;
* Η Ζωή Γεωργιάδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Διακοσμητικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, όπου και σπούδασε. Συνέχισε τις βασικές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. ενώ απέκτησε διδακτορικό Δίπλωμα στην ίδια Σχολή, στην επιστημονική περιοχή της Αρχιτεκτονικής γλώσσας, Επικοινωνίας, Σχεδιασμού. Διδάσκει επί σειρά ετών, το μάθημα των Δομικών και Διακοσμητικών Υλικών.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *