Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τρομο-Στουρνάρας...


Του Γιάννη Παντελάκη
Είσαι ένας μικροκαταθέτης λίγων χιλιάδων ευρώ και ακούς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει διατελέσει μάλιστα και υπουργός Οικονομικών στα πιο κρίσιμα χρόνια, να δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι «η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό»! Και αυτό συμβαίνει ενώ έχεις βιώσει στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες τρομολάγνες ή, έστω και με πραγματική βάση, ανάλογες δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη, διεθνή μέσα ενημέρωσης, διεθνείς οικονομικούς οίκους.
Τι κάνεις; Φαντάζομαι τρέχεις το επόμενο πρωί σ' ένα γκισέ, αποσύρεις ό,τι έχεις και δεν έχεις και προτιμάς την πιο ασφαλή -όπως νομίζεις- λύση του... μαξιλαριού. Σκέφτομαι, τι θα κάνει κάποιος αν έχει πολλές περισσότερες χιλιάδες ευρώ! Προφανώς τα στέλνει στο εξωτερικό, όπως συνέβη λίγα χρόνια πριν, όταν μεταφέρθηκαν πολλά δισ. σε τράπεζες του εξωτερικού.
Η δήλωση Στουρνάρα, ταιριάζει περισσότερο στο ύφος και τις απόψεις του Άδωνη Γεωργιάδη. Να βρίσκεται σ' ένα πρωινό τηλεπαράθυρο και με την τσίμπλα στο μάτι να τον ακούς να εκτοξεύει τρομοκρατικές ατάκες. Αλλάζεις κανάλι. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας δεν είναι βουλευτής, κομματικός παράγοντας ή τέλος πάντων κάποιος που κυρίως ενδιαφέρεται για την προώθηση των θέσεων ενός κόμματος. Ο κ. Στουρνάρας είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ως τέτοιος οφείλει να λειτουργεί. Όχι μόνο επειδή η θέση του υπαγορεύει μια τέτοια στάση, αλλά και επειδή δεν βοηθάει κανέναν να δημοσιοποιεί μ' ένα τέτοιον τρόπο τέτοιες αναφορές. Εντείνει έναν ήδη δεδομένο πανικό.
Διάβασα χθες άρθρα και σχόλια δημοσιογράφων και αναλυτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση. Σχεδόν όλοι τους είχαν εκπλαγεί με την επιπολαιότητα (ήπια εκδοχή) του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Και εγώ αναρωτιέμαι: να κατατάξουμε τις αναφορές Στουρνάρα σε μια «ατυχή δήλωση» ή μήπως σ' ένα γραμμάτιο που ξεπληρώνεται, έστω και αν το κόστος το πληρώνουμε όλοι;
Υ.Γ. Μετά τις αναφορές Στουρνάρα και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν με τίτλους του στιλ «βόμβα Στουρνάρα», κ.ο.κ., κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος έλεγαν πως οι δηλώσεις «δεν αφορούν σε τραπεζικές καταθέσεις, αλλά στα γενικότερα επίπεδα ρευστότητας». Ήταν πολύ αργά ήδη για διορθώσεις, το κλίμα είχε διαμορφωθεί...
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *