Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ο Οδυσσέας στην Κοζάνη


Του Παντελή Μπουκάλα


Ο​​λο και μεταφυσικότερους δρόμους ακολουθεί η πολιτική στον τόπο μας. Και συγκεκριμένα η ίδρυση κομμάτων. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης –που δεν διστάζει να καταγγέλλει ότι στην Ελλάδα επικρατούν πολιτικά οι προβεβλημένοι των μίντια– στα πεντηκοστά του γενέθλια άκουσε μια φωνή να του λέει αυστηρά πως κάτι πρέπει να κάνει επιτέλους. Είχαμε δηλαδή μια περίπτωση ανάμεσα σε Σαούλ-Παύλο και Μεγάλο Κωνσταντίνο. Μυθικότερος ο κ. Γ. Παπανδρέου, προφανώς επειδή ανήκει σε οικογένεια-μύθο, άκουσε τις Σειρήνες.

Την πρώτη φορά τις πέτυχε στο Καστελλόριζο. Είχε αρχίσει ένα πρωινό να σερφάρει στο Ιντερνετ και ξαφνικά βρέθηκε να κάνει σέρφινγκ στο Αιγαίο. Τον πλάνεψαν λοιπόν οι Σειρήνες έξω από το Καστελλόριζο, όπου είχε ναυαγήσει. Κατάφερε όμως να καταλάβει έγκαιρα –μέσα σε μόλις τρία χρόνια– πως είχε μεταφράσει λάθος τα δελεαστικά σειρήνια λεγόμενα· ήταν και στ’ αρχαία βλέπετε και σε δακτυλικό εξάμετρο. Και, όπως ο Οδυσσέας στον μετά την «Οδύσσεια» βίο του, ο κ. Παπανδρέου πήρε τα βουνά για να βρει την αλήθεια. Και βρήκε δεύτερη φορά τις Σειρήνες. Στην Κοζάνη τώρα. Οπου άκουσε πιο καθαρά το ύπουλο μήνυμά τους, θύμωσε όσο ο Αχιλλέας («μήνιν άειδε, θεά, Γεωργίου...») και για να τις ξεμπροστιάσει μας ανακοίνωσε τι του είπαν.

Τι του είπαν οι γόησσες; Ιδού: «Σε κάθε σπιθαμή της ανηφόρας οι Σειρήνες μιλάνε για τον εύκολο δρόμο και λένε: “Γιατί να σηκώνεις ευθύνες άλλων; Κρύψου πίσω τους, κατηγόρησέ τους, κι ας καεί η χώρα – εσύ κοίτα να γλιτώσεις. Μη συγκρούεσαι, το κεφάλι σου θα φας. Μείνε πίσω. Ασε να καούν όλοι και βλέπεις μετά. Γιατί μιλάς; Βολέψου. Πήγαινε με το ρεύμα. Σκέψου την πάρτη σου”». Ραψωδία ολόκληρη. Μα μαγνητόφωνο κρατούσε ο επανακάμπτων Σωτήρ και κατόρθωσε να καταγράψει με τόση πιστότητα τον λόγο των Πονηρών;

Και το πήρε απόφαση. Θα φτιάξει κόμμα. Και αυτός. Ο συν-καταστροφεύς. Και ίσως το βαφτίσει ΣΟΚ. Σοκ, τωόντι. Σοσιαλιστικό Κόμμα εννοούσε στην αρχή, αλλά είδε μπροστά του εκατό οπαδούς του και λογικά αποφάσισε να το βαφτίσει Κίνημα. Δίχως το αρχικό ΠΑ, που, όντας και αρχικό των ΠΑπανδρέου, λειτουργούσε σαν σφραγίδα ιδιοκτησίας. Συμβολική πατροκτονία στα 62 του; Πιθανό. Αλλά πιθανότερο είναι ότι ξανάκανε λάθος στη μετάφραση. ΑπαΠΑΣΟΚ τού έλεγαν οι Σειρήνες. Απαπα.




Πηγή: Καθημερινή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *