Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ζει


Του Κώστα Βαξεβάνη
Τι έγινε αλήθεια ο Ανδρέας Βγενόπουλος; Τι έγινε ο ισχυρός άντρας που έβγαινε στις τηλεoράσεις και σφυροκοπούσε τα κόμματα και το πολιτικό κατεστημένο, που σήκωνε το δάχτυλο το περιπεπλεγμένο με τη χρυσή αλυσίδα φετίχ, για να δείξει τους φταίχτες; Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσφατο ενσταντανέ του Βγενόπουλου να ανάβει το πούρο του. Ακόμη και η Wikipedia, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια των χρηστών του διαδικτύου, σταμάτησε να ενημερώνει το λήμμα με το όνομά του σα να έχει πεθάνει κάπου εκεί το 2010.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είναι νεκρός. Ζει και απόδειξη είναι ότι συνεχίζει να μηνύει όποιον γράφει κάτι γι αυτόν που ξεφεύγει από τις αγιογραφίες στις οποίες είχε συνηθίσει. (Αχ κύριε Βγενόπουλε, το λάθος δεν ήταν οι αγιογραφίες, το λάθος ήταν ότι τις πιστεύατε και σεις που τις παραγγέλνατε).
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος κάνει επιλεγμένες εμφανίσεις σε Κυπριακά κανάλια προσπαθώντας να αντιστρέψει το κλίμα που τον εμφανίζει να συνδέεται με την καταστροφή της Κυπριακής Οικονομίας. Οι Κυπριακές Αρχές έχουν ζητήσει την δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων, το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής τον εμφανίζει ως τον άνθρωπο που χρησιμοποίησε το κυπριακό χρήμα για να δώσει δάνεια σε φίλους και ανθρώπους που σχετίζονταν με δικές του επιχειρήσεις στην Ελλάδα και μία έκθεση της Ανακριτικής Ομάδας της Αστυνομίας που συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο διαπιστώνει πως διέπραξε σωρεία αδικημάτων με βάση και τον ελληνικό νόμο (διαβάστε σχετικά εδώ)
Το ερώτημα λοιπόν είναι τι κάνει η Ελλάδα; Η υπόθεση του Βγενόπουλου είχε ανοίξει με τα ντοκουμέντα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου Δημήτρης Τσιρώνης. Με βάση τα ντοκουμέντα αυτά αλλά και δύο πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Βγενόπουλος εμφανιζόταν να δίνει δάνεια σε δικούς του ανθρώπους χωρίς εγγυήσεις. Πολλοί από αυτούς με τα δάνεια αγόραζαν μετοχές εταιρειών του Ομίλου MIG του Βγενόπουλου. Έτσι εμφανιζόταν ένας επενδυτικός οργασμός που δεν ήταν τίποτα άλλο από αέρας κοπανιστός. Η MIG εμφανιζόταν ως κολοσσός, αλλά οι επενδύσεις προέρχονταν από δάνεια Τραπεζών που σχετίζονταν με τη MIG. Οι έρευνες εντόπισαν δάνεια με ειδικούς όρους πέρα από κάθε τραπεζική νομιμότητα, δάνεια χωρίς εγγυήσεις και φυσικά κόκκινα δάνεια.
Ο Εισαγγελέας εφετών κύριος Μωραιτάκης, έκλεισε ωστόσο την υπόθεση καλώντας ως μάρτυρα τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Τον άνθρωπο δηλαδή που θα έπρεπε επίσης να ερευνηθεί δικαστικά μαζί με το Βγενόπουλο αφού δεν πήρε μέτρα εναντίον του ως υπεύθυνος του ελεγκτικού μηχανισμού και παρότι οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν εντοπίσει το τι γινόταν. Ο κύριος Μωραιτάκης ίσως απολογηθεί στον Άρειο Πάγο γι αυτό το κλείσιμο της υπόθεσης, η οποία ξανάνοιξε μετά από αναφορά που έκανα στον Άρειο Πάγο καταθέτοντας και νέα στοιχεία.
Μία ακόμη δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τον Βγενόπουλο, μετά από δημοσιεύματα του HOT DOC για τη δράση Βγενόπουλου. Ωστόσο ο Ανδρέας Βγενόπουλος συνεχίζει να μας μηνύει γιατί δημοσιοποιούμε πράγματα για τα οποία ελέγχεται.
Τι γίνεται όμως με αυτές τις έρευνες; Το πόρισμα της Κυπριακής Αστυνομίας το οποίο επίσης θα καταθέσουμε στην Εισαγγελία, δεν δίνει περιθώριο να μην προχωρήσει η υπόθεση. Είναι ωστόσο στη διακριτική ευχέρεια του Εισαγγελέα να προχωρήσει σε βάθος ή να χαθεί στις ευθύνες μεταξύ Ελληνικών και Κυπριακών Αρχών.
Η εισαγγελία οφείλει να προχωρήσει στον έλεγχο όλων των κόκκινων δανείων και των δανείων που δόθηκαν με ιδιαίτερους και επισφαλείς όρους σε εταιρείες και πρόσωπα από τον Βγενόπουλου. Έχει υποχρέωση επίσης να ερευνήσει αν η δανειοδότηση της MIG από την Τράπεζα συμφερόντων της MIG και του Βγενόπουλου, οδήγησε σε χειραγώγηση του επενδυτικού κοινού το οποίο έβλεπε τον όμιλο MIG να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5 δις ευρώ, αγνοώντας πως μεγάλο τμήμα του ποσού αυτού ήταν μια ψευδής εικόνα αφού υπήρχε κυκλοφορία χρήματος από την μια τσέπη στην άλλη.
Η εισαγγελία οφείλει να κάνει ό,τι έκανε και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλαδή να εξετάσει όλα τα δάνεια, διαφορετικά θα έχει δύο μέτρα και σταθμά. Επίσης οφείλει να παραβλέψει το ψευδές δίλημμα αν τα δάνεια ικανοποιούνται ή όχι και να προχωρήσει στον έλεγχο όσων έγιναν και αν υπήρξαν παραβάσεις κατά την πραγμάτωσή τους. Διαφορετικά θα είναι σαν να λέμε πως αν ένας δολοφόνος αποπειραθεί να σκοτώσει κάποιον αλλά αποτύχει, δεν υπάρχει λόγος δίωξής του αφού το θύμα δεν πέθανε.
ΥΓ: Κύριε Βγενόπουλε μην κάνετε άλλες μηνύσεις. Σύμφωνα με το νόμο αυτές θα εκδικαστούν αφού πρώτα δικαστείτε εσείς. Και θα δικαστείτε. Επίσης μην μας στέλνετε εκπροσώπους με αίτημα να συμβιβαστούμε. Πρέπει να καταλάβετε πως η λέξη «συμβιβασμός» για μας φτάνει ως το τάβλι. Όχι τη δημοσιογραφία.

1 comments :

Alexandros Raskolnick on 16 Δεκεμβρίου 2014 στις 3:23 μ.μ. είπε...

Είναι αυτό που φωνάζουμε τόσοι άνθρωποι, επί τόσον καιρό τώρα, για την κατάντια της χολής δικαιοσύνης μας. Ρακένδυτη κι ανάπηρη, με ειδικές ανάγκες είναι η κακομοίρα η δικαιοσύνη μας, όχι από την τυφλότητά της –μόνο αλλήθωρη είναι η καημένη -και κατά τα άλλα καλοβλέπει! Αλλά τι κι αν δεν είναι τυφλή? Είναι κουφή, κουτσή, κουλή και καμπούρα η κακομοίρα και έχει κι άλλα κουσούρια πολλά που δε φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Αλλά φτάνει και μια γρήγορη ματιά για να καταλάβει κανείς το δράμα της. Έχει τέτοια χάλια η έρμη, που κάθε μέρα που περνά, μας κάνει όλους εμάς να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι η χρεοκοπία που βιώνουμε, δεν είναι η ανθρωπιστική κρίση που νοιώθουμε όλο και περισσότεροι στο πετσί μας, τα σημαντικότερα κακά που μας έχει βρει. Είναι τα μύρια αυτά κακά που μας έχουν βρει, παρεπόμενα της ζαβής δικαιοσύνης μας, έτσι που την έχομε καταντήσει, τη δόλια.

Ας ξαναγυρίσομε λοιπόν στο πρώτο βήμα και φτου κι απ’ την αρχή: Εν τέλει, ας το καταλάβουν ορισμένοι ότι αυτό που μας έχει λείψει περισσότερο στην Ελλάδα των μνημονίων και των δακρύων, ετούτης της εποχής που όλα τα πλακώνει η φοβέρα και τα σκιάζει η σκλαβιά, είναι αυτή η απέραντη απουσία δικαιοσύνης!

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *