Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Κούρεμα 100 δις ευρώ προτείνουν οι σύμβουλοι του Βαρουφάκη


Το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε μέχρι το 2020 να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ πρότεινε μιλώντας στο France Inter radio ο Matthieu Pigasse, επικεφαλής του ομίλου Lazard, τον οποίο προσέλαβε το υπουργείο οικονομικών ως σύμβουλο.
Ο Pigasse ανέφερε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει προηγούμενο από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και πως η πολιτική της Τρόικας ήταν λανθασμένη σε όλα τα επίπεδα.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πάντως έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί σε ποσοστό 70% τις αποφάσεις της Τρόικας ενώ το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους και moratorium αποπληρωμής, που περιλαμβάνονταν στις εξαγγελίες της ΔΕΘ, φαίνεται να μην συζητιέται πλέον από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό χρέος εκτινάχθηκε στα 324 δισεκατομμύρια ευρώ (180% του ΑΕΠ) από 298 (περίπου 125% του ΑΕΠ) που ήταν πριν από την παρέμβαση της Τρόικας και την απόλυτη υποταγή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εντολές των πιστωτών της χώρας.
O Pigasse, που αρέσκεται να αυτοχαρακτηρίζεται σαν “ρομπέν των φτωχών” έχει αμφιλεγόμενο παρελθόν καθώς έχει βοηθήσει χώρες που βρίσκονταν στην παγίδα του χρέους αλλά έχει συμβάλλει και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
Το 2009 ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ανέθεσε στην Lazard να μεσολαβήσει για την επαναγορά ομολόγων και την αναδιάρθρωση του χρέους – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είχε κριθεί παράνομο και απεχθές από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου της χώρας.



Η lazard σε συνεργασία με ομάδες Αμερικανών δικηγορικών γραφείων είχαν αναλάβει να βοηθήσουν τον Ισημερινό να μειώσει δραματικά το χρέος αγοράζοντας τα ομόλογα σε πολύ πιο χαμηλές τιμές μετά την στάση πληρωμών αλλά και να προστατευτεί από επιθέσεις κερδοσκοπικών ταμείων.
Mε τον τρόπο αυτό ο Iσημερινός κατάφερε ουσιαστικά να διαγράψει περισσότερο από το 70% του ομολογιακού χρέους.
Ο όμιλος LAZARD, όμως είχε αναλάβει καθήκοντα και στις κυβερνήσεις ΓΑΠ και Παπαδήμου και είχε μεσολαβήσει στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής στη Marfin.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *