Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας παρά τη φαινομενική σύγκρουση και τις ξεκάθαρες διαφωνίες ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών υπάρχουν ενδείξεις ότι τελικά μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να συμφωνηθεί τις επόμενες ημέρες και πριν την λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 του Φεβρουαρίου. Ο συμβιβασμός, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της WSJ θα μπορούσε να περιλαμβάνει μικρές αλλαγές στους δημοσιονομικούς περιορισμούς και περιορισμούς στην εξυπηρέτηση του χρέους με εφαρμογή αναμορφωμένου μηχανισμού ελέγχου για την εφαρμογή του προγράμματος.
Παρά το βαρύ κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή τα μέλη της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι πρέπει να προσφέρουν πειστικό πακέτο που θα προβλέπει την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία προκειμένου να πετύχει τη συναίνεση με τα υπόλοιπα κράτη.
Η WSJ υποστηρίζει ότι και τα δύο μέρη της εξίσωσης θέλουν να αποφύγουν τις συνέπειες που θα είχε μια κατάρρευση στις συζητήσεις που θα έφερνε την Ελλάδα σε δύσκολη θέση αφού θα έμενε από ρευστότητα στα μέσα του καλοκαιριού.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια έχει προκαλέσει αμηχανία και εκνευρισμό στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η WSJ καταλήγει λέγοντας ότι η Μέρκελ είναι πιο πραγματίστρια από τον Σόιμπλε και ότι η ίδια παραμένει αντίθετη σε ένα GREXIT, ωστόσο θέλει μια συνεργάσιμη κυβέρνηση στην Αθήνα που θα μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος στην Manulife Asset Management, η οποία είναι έμπειρη σύμβουλος στα χρόνια της κρίσης της ευρωζώνης «ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς θα πρέπει να υποχωρήσει σε πολλά θέματα αλλά η Γερμανία δεν μπορεί να παραμένει δογματικά κολλημένη στις συμφωνίες του παρελθόντος, αλλιώς θα προκαλέσει ένα αποτέλεσμα που δεν θέλει κανείς».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου