Χαρά Τζαναβάρα
Δύο επιθεωρητές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνουν έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, που «είναι σοβαρά ελλειμματικό», όπως αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής κατά την οποία εγκρίθηκε ο διορισμός του νομικού Στέργιου Πιτσιόρλα και του πολιτικού μηχανικού Ανδρέα Λεούση στα αξιώματα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.
«Το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι όπως το ξέρατε, τελειώνει», διαβεβαίωσε η Νάντια Βαλαβάνη και προανήγγειλε ότι μετά την ενσωμάτωση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την εξόφληση των οφειλών σε 100 δόσεις, θα ακολουθήσει το προσεχές δίμηνο συνολική ρύθμιση για τον νέο φορέα διαχείρισης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Αποκάλυψε ότι μέσω του ΤΑΙΠΕΔ «προχωρούσε μια πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο εντός δέκα ημερών από την πώληση οιουδήποτε στοιχείου του Δημοσίου να κατατίθεται στον λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδος» και διαβεβαίωσε ότι θα καταργηθεί η νομικά αστήρικτη ρύθμιση που έδινε προκαταβολική ασυλία στις διοικήσεις του Ταμείου!
«Δεν υπάρχει στόχος εκποίησης παραλιών», υπογράμμισε η Νάντια Βαλαβάνη και διευκρίνισε ότι μπορεί να πουληθούν κάποια ακίνητα από την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, αλλά τα έσοδα θα διατίθενται πλέον για κοινωνικούς σκοπούς και στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Η δημόσια περιουσία δεν μπορεί να ρημάζει, ούτε να είναι αντικείμενο χαριστικών πράξεων προς διάφορους ιδιώτες», τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, που απέκλεισε κατηγορηματικά την αξιοποίηση δημόσιων αγαθών. Επικαλέστηκε την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειαζόταν να έρθει το ΣτΕ να πει τα αυτονόητα». Διευκρίνισε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν μπορεί να γίνει υπό το άγχος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, αλλά ξεκαθάρισε ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι η προσέλκυση επενδυτών που θα κινηθούν μέσα σε ένα πολύ σαφές πλαίσιο.
Διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος
Διαφάνεια, αποδοτικότητα και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος υποσχέθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Αντώνης Λεούσης. «Η πώληση δεν είναι πάντα η καλύτερη αξιοποίηση», παρατήρησε και τάχθηκε υπέρ της μίσθωσης ακινήτων ώστε το Δημόσιο να έχει έσοδα και να μη χάνει την περιουσία του στο διηνεκές. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι το 1974 είχε ενταχθεί στο ΚΚΕ και το 1991 προσχώρησε στον ΣΥΝ. Εργάστηκε στην Alpha Bank και ώς το 2013 ήταν διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Αλφα Αστικά Ακίνητα.
Τα έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές κατατέθηκε το άρθρο 24 του νομοσχεδίου για τις «100 δόσεις» που προβλέπει την κατάργηση της εταιρείας «Παράκτιο Μέτωπο» και την απορρόφηση της «Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου» από το ΤΑΙΠΕΔ. Προστίθεται νέα παράγραφος που ορίζει ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο άρθρο 27 τίθενται προθεσμίες για τη χάραξη της γραμμής αιγιαλού που επανέρχεται στην αρμοδιότητα των περιφερειακών διευθύνσεων δημόσιας περιουσίας. Με αφετηρία την 1η/1/2016 προβλέπεται ότι η προσωρινή γραμμή πρέπει να χαραχθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο και να οριστικοποιηθεί ώς το τέλος του χρόνου. Σε περίπτωση καθυστέρησης, η προσωρινή γραμμή θα γίνεται οριστική ώς τα μέσα του 2017.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου