Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε ο Βαρουφάκης


Κατηγορηματική διαβεβαίωση πως οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά δεν θα αυξηθούν και ότι ο ίδιος δεν θα υπογράψει κάτι τέτοιο παρέσχε σήμερα Πέμπτη από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινό ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πιέζουν για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα.
«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα προσυπογράψω αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, το ξέρετε. Είναι ιδεολογήματα αυτά» ανέφερε. «Θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στα νησιά», μας λένε. «Όχι», τους απαντάμε», είπε ο υπουργός και απέδωσε τα προβλήματα στην είσπραξη του ΦΠΑ στην υποστελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών.«Πασχίζουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, αλλά αντιμετωπίζουμε τον τοίχο του ιδεολογήματος που δεν θέλει να μπει στην ουσία» εξήγησε. 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε επίσης στη Βουλή ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μόλις τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις να τελειώσει και η έκτακτη εισφορά. «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εισήγαγε το 2011 την έκτακτη εισφορά και την ονόμασε εισφορά αλληλεγγύης. Κάπως έτσι στον καιρό του Μνημονίου εξευτελίστηκε η έννοια της αλληλεγγύης. Εντυπωσιάζομαι που βλέπω εσάς κύριε Κρεμαστινέ (σ.σ. ήταν ο ερωτών βουλευτής), που σας εκτιμώ ιδιαίτερα προσωπικά, άλλωστε είναι γνωστό ότι έχουμε και καταβολές από την ίδια ιδεολογική παράταξη, εκπροσωπώντας το κόμμα που εισήγαγε την έκτακτη εισφορά, σκεφτήκατε ότι αυτήν τη στιγμή πρέπει να αντιπολιτευτείτε αυτή την κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να μην γίνονται αυτές οι έκτακτες εισφορές»
«Να σας θυμίσω ότι λόγω του κυρίου Βενιζέλου και του νόμου της έκτακτης εισφοράς, το 2011 οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν 1.161 εκατομμύρια, το 2012 κατέβαλαν 1.536 εκατομμύρια, το 2013 κατέβαλαν 1.073, κοκ. Και αυτό επεκτάθηκε και φέτος γιατί ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όσο για τις δικές μας προθέσεις, η έκτακτη εισφορά που είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και που εξευτέλισε την έννοια της αλληλεγγύης, τελειώνει με εμάς. Όταν λήξει αυτή η μεγάλη σκληρή διαπραγμάτευση, θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να είναι σταθερό, πρέπει ο κόσμος της αγοράς οι πολίτες να γνωρίζουν για πολλούς μήνες και χρόνια μπροστά τι τους περιμένει, όσον αφορά τη φορολόγηση, να είναι προοδευτικό, να είναι πραγματικά αλληλέγγυο προς τους συμπολίτες μας, να εμπεριέχει το αφορολόγητο, και να μην εξευτελίζει την έννοια της αλληλεγγύης» πρόσθεσε. 
Τέλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλους ιδίως σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο». «Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή. Εμείς βιαζόμαστε πραγματικά να το επαναφέρουμε το αφορολόγητο και ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Θα επιστρέψει το αφορολόγητο» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη ότι το δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το φορολογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. Στο νέο φορολογικό σύστημα θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο όριο και ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις. «Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό θα πράξουμε» κατέληξε ο υπουργός.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *