Το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού παίρνει πάνω του ο πρωθυπουργός. Με την κυβερνητική πλειοψηφία «συρρικνωμένη», ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε εθνική συνεννόηση.
Ανασταλτικός, ωστόσο, παράγοντας είναι το γεγονός ότι η ΝΔ, επί της ουσίας, είναι «ακέφαλη». Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν, αποτελούν τους βασικούς λόγους που αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου να επιζητά τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.
Κι’ αυτό, γιατί όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως αν δεν προσέξουν στα μεγάλα θέματα (όπως είναι ασφαλιστικό, το προσφυγικό, η παιδεία, κ.ά.) δεν αποκλείεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και μπροστά σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εντάσεις.
Πως θα γίνει η προσέγγιση
Την ίδια ώρα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να είναι καθαρό το σχέδιο της «επόμενης μέρας» που αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή, προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς πρόκειται για μια πολυπαραγοντική εξίσωση. Κύκλοι του Μαξίμου, μάλιστα, μιλώντας στο iefimerida.gr σχολιάζουν την πρόθεση Τσίπρα να ζητήσει σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και αναφέρουν πως «επειδή ακριβώς δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα, απαιτείται μια σχετική προεργασία».
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μετά την επίσκεψή του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο πρωθυπουργός είτε να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για το ασφαλιστικό, στην οποία εκ των πραγμάτων τα κόμματα θα κληθούν να μετάσχουν με στελέχη τους και ως εκ τούτου να τοποθετηθούν στο κρίσιμο αυτό θέμα.
«Τροχάδην» για το νομοσχέδιο
Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το επικείμενο νομοσχέδιο.
Αύριο το πρωί, συνέρχεται και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές προμηνύονται μεγάλες και επώδυνες για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, εάν ληφθεί υπόψη ότι ήδη υπάρχει δέσμευση για νέα περικοπή δαπανών το 2016 ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, «θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον κοινωνικό διάλογο αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασής μας», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτοί σε αλλαγές.
Κρίσιμες ψηφοφορίες ενόψει
Στην τελευταία και δυσκολότερη «στροφή», πάντως, πριν από την τελική ευθεία για την πρώτη αξιολόγηση, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα του σε τρεις ψηφοφορίες:
- Προϋπολογισμός (στις 5 Δεκεμβρίου),
- Δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων που το Eurogroup ζητά να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου
- Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου