γράφει ο Γιώργος Καρελιάς
Να μεταθέσει μέρος της ευθύνης στην αντιπολίτευση, για όσα επαχθή μέτρα πρέπει να περάσει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα, θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός. Παράπλευρος στόχος του είναι να συσπειρώσει έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, μετά το προαναγγελλόμενο «όχι», που θα εισπράξει από τα άλλα κόμματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προδιαγράψει το πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου» που θα επιδιώξει, εντάσσοντας σ’ αυτόν πλήθος «εθνικών» και «κοινωνικών» προβλημάτων (Προσφυγικό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Παιδεία). Ουσιαστικά, όμως, αυτό που τον «καίει» είναι το Ασφαλιστικό, το οποίο πρέπει να κλείσει έως το τέλος του 2015. Σ' αυτό αναμένονται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις και οι όποιες «αναταράξεις» μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας.
Ηδη από το μέγαρο Μαξίμου διοχετεύονται «σκέψεις» του κ. Τσίπρα ακόμα και για σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών για το Ασφαλιστικό, τις οποίες, όμως, «φρενάρουν» οι εξελίξεις στη ΝΔ. Ετσι, με δεδομένο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να μην έχει αρχηγό για μερικές εβδομάδες ακόμα, είναι πιθανό να αναζητηθούν άλλοι τρόποι συμμετοχής των κομμάτων στον «διάλογο» για το Ασφαλιστικό (κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς, διακομματικές επιτροπές κ.α).
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν θα βρει ουσιαστική ανταπόκριση στην επιδίωξή του αυτή. Ειδικά ο νέος αρχηγός της ΝΔ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του «κομματικού πατριωτισμού», θα έχει μηδενικά περιθώρια ανοχής στις κυβερνητικές επιλογές. Και τα άλλα δύο κόμματα, στα οποία απευθύνεται η «πρόσκληση διαλόγου» (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι), έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν θα δώσουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, παρά μόνο θα ψηφίζουν μεμονωμένες διατάξεις νομοσχεδίων, τις οποίες εκείνα θεωρούν «μεταρρυθμιστικές».
Η κυβέρνηση αποκλείεται να βρει θετικές ψήφους από την αντιπολίτευση για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, τις οποίες θα περιλαμβάνει το Ασφαλιστικό του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει και θα καταλογίσει στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης «ανακολουθία», με την υπενθύμιση ότι ήταν αυτά που το καλοκαίρι πίεζαν την κυβέρνησή του να υπογράψει τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.
Αυτός είναι ένας τρόπος -η μετάθεση μέρους της ευθύνης στα άλλα κόμματα- για να πετύχει τη συσπείρωση των 153 βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε οι εξελίξεις θα πάρουν άλλη τροπή. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα μπλοκαριστούν (το Ασφαλιστικό είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της δεύτερης φάσης) και ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί τις απαιτήσεις άλλων κομμάτων, για να μην καταρρεύσει η κυβέρνησή του.
Όλα αυτά πρέπει να μεθοδευτούν τις επόμενες λίγες εβδομάδες, αφού το νέο Ασφαλιστικό πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου