Μέσα από τον «εθνικό διάλογο» φιλοδοξεί η κυβέρνηση να διαμορφωθεί η πρόταση για το ασφαλιστικό. Η πρόταση Κατρούγκαλου που παρουσιάστηκε χθες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μια βάση εκκίνησης της συζήτησης ωστέ ως τη διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης φαίνεται να υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη κι επιπλέον στόχος είναι η όποια τελική πρόταση να μην είναι αμιγώς "κυβερνητική".
Μοιάζει πλέον δύσκολο η διαδικασία του διαλόγου να περάσει μέσα από ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όπως ήταν η αρχική σκέψη του Μαξίμου η οποία έγινε γνωστή μέσα από διαρροές πριν το φιάσκο της ΝΔ, το οποίο μάλλον ανατρέπει αυτόν τον σχεδιασμό. Χωρίς να είναι ακόμη τίποτε οριστικό, το Μαξίμου προσανατολίζεται πλέον στη συγκρότηση ειδικής Επιτροπής όπου θα κληθούν να μετάσχουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ειδικοί, κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια κυβερνητική πρωτοβουλία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδηλωθεί στο τέλος της εβδομάδας, μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την διήμερη επίσκεψη (σήμερα και αύριο) στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Όπως εξηγούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού η ανάγκη του εθνικού διαλόγου προκύπτει από το γεγονός ότι θέματα μείζονος σημασίας που υπερβαίνουν μια ή δυο κυβερνητικές θητείες δε μπορεί παρά να είναι αντικείμενο ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης. Οι ίδιοι αρνούνται ότι η κίνηση αυτή στοχεύει στο να μοιράσει το πολιτικό κόστος και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, και προβάλλουν τη θέση ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση ουσιαστικά είναι ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στους δανειστές, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η διαπραγμάτευση και να αποφευχθούν επώδυνα μέτρα.
Το Μαξίμου δείχνει διατεθειμένο να εξαντλήσει όλο το χρονικό περιθώριο που έχει μπροστά του, ύστερα από την μικρή παράταση που δόθηκε για την πρώτη αξιολόγηση ως τις αρχές του 2016.
Πάντως, παρόλο που το ασφαλιστικό αποσυνδέθηκε από τα προαπαιτούμενα, δηλαδή τη δόση του 1 δισ. ευρώ, παραμένει προϋπόθεση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου