Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Φράχτη από συρματόπλεγμα στήνει στα σύνορα η ΠΓΔΜ

Εργασίες κατασκευής φράχτη με συρματόπλεγμα στην οριογραμμή, σε μήκος τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ της όχθη του Αξιού ποταμού και του όρους Πάικο, άρχισε να στήνει σήμερα το πρωί ο στρατός της ΠΓΔΜ.
Όπως δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πηγή της αστυνομίας του Κιλκίς, η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης όπου συρρέουν καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες με σκοπό να προωθηθούν στα Σκόπια και από εκεί στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, «εργάζονται γύρω στα πεντακόσια άτομα με στρατιωτικές φόρμες, τα οποία τοποθετούν μεταλλικούς σωλήνες ύψους ενάμισι μέτρου και σε απόσταση τριών μέτρων μεταξύ τους. Ήδη έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα σε απόσταση εκατό μέτρων από την πλευρά του Αξιού».
Τα Σκόπια είχαν προαναγγείλει από τα μέσα Νοεμβρίου την ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα «σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν τον αριθμό προσφύγων που δέχονται» και η σχετική απόφαση είχε ληφθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.
Σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμιζόταν πως «ένας τέτοιος φράκτης δεν θα στοχεύει στο κλείσιμο των συνόρων αλλά στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, σύμφωνα και με τον αριθμό προσφύγων και των μεταναστών που θα δέχονται οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες αυτοί κατευθύνονται”». 
Εν τω μεταξύ, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι είναι αποκλεισμένη στην περιοχή, και αστυνομικών δυνάμεων.
Αρχικά ένας μετανάστης, πιθανότατα Μαροκινός, υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ βρισκόταν στην υπό κατάληψη σιδηροδρομική γραμμή στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλεύεται με εγκαύματα εκτός κινδύνου.
Ο Μαροκινός μετανάστης αμέσως μετά το περιστατικόΟ Μαροκινός μετανάστης αμέσως μετά το περιστατικό | AP Photo/Giannis Papanikos
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, ευρισκόμενος σε κατάσταση απόγνωσης, ο νεαρός Μαροκινός ανέβηκε σ' ένα σταθμευμένο βαγόνι απ' όπου για άγνωστο λόγο έπιασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια.
Μετά το περιστατικό, οι μετανάστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με πέτρες και ξύλα και αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Ακολούθησαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των περίπου 800 προσφύγων και μεταναστών και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ που φρουρεί τη δίοδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 10 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι 18 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τα σημερινά επεισόδια. Δύο από τους τραυματίες φέρουν τραύματα στο κεφάλι, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Γευγελής.
   Αν και η κατάσταση έχει εκτονωθεί, τα νεύρα είναι τεντωμένα και ανά πάσα στιγμή η υποβόσκουσα συσσωρευμένη οργή μπορεί να εκδηλωθεί με αφορμή ακόμα και ένα τυχαίο περιστατικό, όπως έδειξε και η περίπτωση της ηλεκτροπληξίας του Μαροκινού.

Δεκάδες μετανάστες εξακολουθούν να παραμένουν στην σιδηροδρομική γραμμή αποκλείοντας κάθε κίνηση αμαξοστοιχιών, ενώ δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας επιτηρούν την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στον ίδιο χώρο για την αποτροπή ενδεχόμενων μεταξύ τους συμπλοκών.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *