Μπορεί η Ρωσία να έχει ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία με το τέλος του πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, να αποτελεί την αρχή, ωστόσο, φαίνεται πως καμία από τις δύο δεν μπορεί να αντέξει έναν τέτοιο πόλεμο.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για αντίποινα με οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Ωστόσο, ένας τέτοιος πόλεμος θα κόστιζε ακριβά και στις δύο πλευρές.
Το CNN παρουσιάζει τους 4 λόγους, που ένας εμπορικός πόλεμος δεν συμφέρει καμία από τις δύο χώρες:
Η Ρωσία έχει λίγους φίλους
Οι «επιχειρηματικοί φίλοι» της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή είναι πολλοί λίγοι. Η Τουρκία ήταν ένας από τους λίγους εταίρους που θα μπορούσε να επικαλεστεί. Είναι μία από τις χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στην Ευρώπη, οπότε δεν υπάρχει επιβολή οικονομικών κυρώσεων εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.
Μάλιστα, η Τουρκία σχεδίαζε να ενισχύσει των όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία τριπλασιάζοντας τον μέχρι το 2020.
Η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά αυτή τη σχέση.
Η σύνδεση με την ενέργεια
Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά από στρατηγικής σημασίας ενεργειακές συμφωνίες μόλις πριν από ένα χρόνο. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι ο Turkish Stream. Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά τη Γερμανία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία, που βρίσκεται στη Μερσίνα. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Απρίλιο και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2020. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε το 2010, η Ρωσία θα χρηματοδοτούσε το έργο με 22 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιούκαεφ, και τα δύο έργα θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις.
Η τουριστική κίνηση
Οι Ρώσοι επισκέπτες είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Περίπου 4,5 εκατ. Ρώσοι επισκέφτηκαν τη χώρα το 2014, κάτι που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική δύναμη μετά τους Γερμανούς.
Ο κ. Πούτιν ενημέρωσε τους πολίτες του να μην επισκεφθούν στην Τουρκία στον απόηχο της κατάρριψης του αεροσκάφους, ενώ και η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία είπε στους ταξιδιωτικούς πράκτορες να μην πωλούν πακέτα προς την Τουρκία.
Οχι άλλο σοκ
Και οι δύο χώρες έχουν υποστεί τεράστια οικονομική κρίση και χρειάζονται επειγόντως μία ώθηση, όχι άλλο σοκ.
Η οικονομία της Ρωσίας έχει χτυπηθεί από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και της κυρώσεις της Δύσης. Το ΔΝΤ αναμένει πως το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% φέτος και επιπλέον 0,6% το 2016.
Από την άλλη μεριά, η Τουρκία δεν είναι σε καλύτερη θέση. Οι μήνες του πολιτικού αδιεξόδου δημιούργησαν μια ασαφή εικόνα. Το ΔΝΤ περιμένει πως η οικονομία θα αυξηθεί μόλις κατά 3,1% φέτος και 3,6% το 2016, πολύ κάτω από το 9% του 2010.
Η τουρκική λίρα έχει μειωθεί κατά περίπου 20% έναντι του δολαρίου. Αυτό καθιστά πιο ακριβή για την Τουρκία την εξυπηρέτηση του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου