Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Κακουργηματική δίωξη για 2 στελέχη του ΓΛΚ και 57 επιχειρηματίες

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησαν οικονομικοί εισαγγελείς σε βάρος δύο στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και 57 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.
Τα στελέχη του ΓΛΚ παρανόμως εξασφάλισαν, πριν από περίπου εννέα χρόνια, εγγυήσεις Δημοσίου ύψους 94 εκατ. ευρώ για εξυπηρέτηση προβληματικών δανειακών τους υποχρεώσεων. 
Η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά των δύο κρατικών υπαλλήλων, καθώς και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία που βαρύνει τους 57 επιχειρηματίες.
Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση έπειτα από έρευνα που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου, αναφέρεται πως ήδη από τις παράνομες ενέργειες των δύο στελεχών του ΓΛΚ, που αφορούν το χρονικό διάστημα 2006-2007, το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλές από τις επίμαχες εγγυήσεις έχουν ήδη καταπέσει και οι πληρωμές τους λήγουν στο τέλος του 2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η εισαγγελική λειτουργός, η βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση, διευθύντρια του ΓΛΚ, με τη συνδρομή υπαλλήλου της υπηρεσίας, παρείχε στους 57 συγκατηγορουμένους της επιχειρηματίες, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 94.032.170 ευρώ σε αντιστοίχηση επισφαλών δανειοδοτήσεων από πιστωτικά ιδρύματα, με βάση ειδικό νόμο του 2006 που έδωσε στο Δημόσιο την δυνατότητα εγγυοδοσίας. Ο νόμος, που αφορά εταιρίες με προβλήματα στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεών τους, προβλέπει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για το Δημόσιο με βασική, την εξέταση αυτού του είδους επιχειρηματικών αιτημάτων από ειδικό 11μελές συμβούλιο.
Εν προκειμένω όμως, σύμφωνα με τη δικογραφία, η κατηγορουμένη φέρεται να παρέκαμψε τη διαδικασία του ελέγχου από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματιών ενέκρινε εγγύηση χωρίς καν να υπάρχει αίτηση του ενδιαφερόμενου. Από τις επίδικες εγγυήσεις ήδη έχουν καταπέσει οι 34 από αιτήματα πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που φθάνουν τα 34.714.918 ευρώ. Για το λόγο αυτό το Δημόσιο έχει καταβάλει ήδη το ποσό των 1.201.429 ευρώ.
Για την υπόθεση θα διενεργηθεί κύρια ανάκριση από ανακριτή Διαφθοράς.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *