Η Τουρκία θα δεχθεί να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να χειριστεί τις προσφυγικές ροές, που έχουν θέσει σε αμφισβήτηση το μέλλον των ανοιχτών συνόρων της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters, με τα συμπεράσματα της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην Ευρώπη των 28 και την Τουρκία, τα ανταλλάγματα θα είναι χρηματικά, αλλά και η επανεκκίνηση των συζητήσεων για την ένταξη στην ΕΕ.
«Και οι δυο πλευρές θα, όπως συμφωνήθηκε και με άμεση ισχύ, εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους πρόσφυγες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας το ταξίδι στην Τουρκία και την ΕΕ, διασφαλίζοντας την εφαρμογή των υιοθετημένων διμερών διατάξεων επανεισδοχής και στρέφοντας γρήγορα τους μετανάστες που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες προέλευσης», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Reuters.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ ως αρχική βοήθεια για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί αργότερα να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο.
Επίσης, η ΕΕ θα ανοίξει το Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.
Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να άρει την ανάγκη για βίζα, για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2016, αν η Αγκυρα εκπληρώσει συγκεκριμένα κριτήρια που διευκρινίζονται σε ένα συμφωνημένο οδικό χάρτη, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί μετά από την έναρξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.
Συμβιβασμό προβλέπει ο Φάιμαν
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν αναμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα ανακοπεί το κύμα των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη, δίνοντας ως αντάλλαγμα στην Τουρκία οικονομική βοήθεια και στενότερες σχέσεις, δήλωσε στην εφημερίδα Kurier.
«Η Τουρκία θέλει τώρα 3 δισεκατομμύρια [ευρώ] τον χρόνο για να επενδύσει τα χρήματα σε σχολεία και στέγαση. Θα συναντηθούμε κάπου στη μέση», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν, ο οποίος συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Είπε πως τα χρήματα θα δαπανηθούν κατά κύριο λόγο για στέγαση και σχολεία και πως η ΕΕ θα δίνει εντολή για πληρωμές μόνο μετά την επιθεώρηση κάθε σχεδίου.
Σημειώνοντας την επιμονή του Ερντογάν ώστε η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ, ο Φάιμαν σημείωσε τη θέση της Βιέννης ότι αυτό θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Αυστρία και είναι πιθανό να απορριφθεί. Είπε πως οι συνομιλίες πρέπει να επικεντρωθούν, αντίθετα, σε μία "προνομιακή εταιρική σχέση" με την Τουρκία.
Όταν ρωτήθηκε για τις προετοιμασίες για τις συνομιλίες που κάνουν από κοινού η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία, ο Φάιμαν είπε πως οι χώρες αυτές είναι καθαροί χρηματοδότες του προϋπολογισμού της ΕΕ και αποτελούν τους κύριους προορισμούς των προσφύγων που κατευθύνονται στην Ευρώπη.
«Πληρώνουμε ώστε να ανέβει το επίπεδο ζωής σε άλλες χώρες. Τώρα απαιτούμε να μην μας αφήσουν μόνους με το προσφυγικό θέμα», είπε, επαναλαμβάνοντας την απειλή του ότι οι χώρες που αποφεύγουν ηθελημένα την αλληλεγγύη στο θέμα των προσφύγων μπορεί να έχουν συνέπειες όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους από την ΕΕ.
Κάλεσε να παραμείνει το σύστημα ανοικτών συνόρων Σένγκεν στην Ευρώπη, το οποίο, είπε, βοηθά τη στραμμένη προς τις εξαγωγές οικονομία της Αυστρίας.
Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές χαλάρωσης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, δεδομένου του ρόλου που θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία ως σύμμαχος στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, ο Φάιμαν είπε:
«Η συνεργασία με τη Ρωσία στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική. Η προσάρτηση της Κριμαίας δικαιολογούσε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Είμαι υπέρ τού να σκεφθούμε τώρα στην ΕΕ για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Ρωσία».
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου