Το κυβερνητικό plan B με ασφαλιστικό και εκλογικό νόμο. Πως η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.
Ένα χρόνο μετά την εκλογή του στο τιμόνι της χώρας και έξι και πλέον μήνες μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας, όντας αντιμέτωπος με τις προσδοκίες που ο ίδιος καλλιέργησε στο εκλογικό σώμα, προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό για τον ίδιο και την κυβέρνηση κλίμα βγάζει από το συρτάρι του ένα Plun B.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μαξίμου στο ασφαλιστικό, και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιχτούν οι βασικές συντάξεις, θα υπάρξει αφενός κλιμακωτή μείωση των περίπου 800.000 επικουρικών συντάξεων από τα 150 ευρώ και πάνω και μειώσεις στα «ρετιρέ» των κύριων συντάξεων με πλαφόν τα 1500 ακόμη και τα 1300 ευρώ αφετέρου μειώσεις και στην εθνική σύνταξη για όσους συμπληρώνουν από 20 έτη και κάτω ασφάλισης.
Παράλληλα το Μαξίμου επεξεργάζεται αλλαγές στον εκλογικό νόμο με βασικό κορμό τη μείωση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα στις 30 και το ενδεχόμενο αυτές να μη δίνονται αποκλειστικά στο πρώτο κόμμα αλλά και σε συνασπισμούς κομμάτων ή και σε δύο ή παραπάνω κόμματα που δεσμεύονται προεκλογικά ότι θα προχωρήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Την ίδια ώρα στον κυριακάτικο Τύπο έκαναν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του πρωθυπουργού από την εξουσία, δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης ή ακόμη και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή τόσο την απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με τους Θεσμούς σχεδόν σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση θέματα όσο και τις κοινωνικές αντιδράσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Χαρακτηριστική είναι η η συνέντευξη στη Real News του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ο οποίος δηλώνει ότι «εάν δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».
Στο ίδιο μήκος κύματος στην Κυριακάτικη kontranews, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας δηλώνει ότι «εάν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο. Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε "δεμένοι" στις καρέκλες μας».
Με απλά ελληνικά τα δύο κυβερνητικά στελέχη επισείουν τον φόβο των εκλογών, τις οποίες στην παρούσα φάση ουδείς επιθυμεί και πολύ περισσότερο η ελληνική οικονομία, προκειμένου να περάσουν, από τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται το επόμενο δίμηνο. Παράλληλα κλείνουν το μάτι στα μικρότερα κόμματα με δέλεαρ των εκλογικό νόμο για το ενδεχόμενο που θα χρειαστούν στήριξη στη βουλή ή ακόμη και κυβερνητικές συνεργασίες σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
0 comments :
Δημοσίευση σχολίου