Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Κραχ διαρκείας: Χάθηκαν 3,25 δισ από τις τράπεζες μέσα σε 60 μέρες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που συγκέντρωσαν μόλις πριν 2 μήνες από τις αυξήσεις κεφαλαίου στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης.


Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται πλέον στο ναδίρ έχοντας χάσει πάνω από 20% από τις αρχές τις χρονιάς και διαπραγματεύεται στα επίπεδα της παρολίγον χρεοκοπίας του Ιουνίου του 2012, της περιόδου των διπλών εκλογών και της μαύρης εποχής των εντόνων σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Η εικόνα της απαξίωσης της ελληνικής αγοράς δεν σταματά εκεί αφού βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες να έχουν χάσει περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που συγκέντρωσαν μόλις πριν δύο μήνες από τις αυξήσεις κεφαλαίου στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους, με τις μετοχές των τραπεζών να χτυπούν νέα ιστορικά χαμηλά, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κοντά στο 50% από τις αρχές του έτους και 65% από την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Με λίγα λόγια από τα περίπου 5 δισ. που έβαλαν οι ιδιώτες επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες δίνοντας... ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, έχουν χαθεί τα 3,25 δισ. ευρώ, ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν καταρρεύσει στα 6 δισ. ευρώ από περίπου 17 δισ. τον Νοέμβριο.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα και για δύο ημέρες, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία θα έχει σειρά συναντήσεων με τις ελληνικές τραπεζικές αρχές, κάνοντας αυστηρές συστάσεις και ζητώντας κινήσεις που θα περιφρουρούν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η κ. Νουί θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια, με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Με δεδομένο το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο εσωτερικό, με την αξιολόγηση να παραμένει ακόμη «ανοιχτή» και τα σενάρια περί εκλογών να ξαναφουντώνουν, ενώ η συζήτηση περί Grexit με αφορμή και την απειλή εξόδου από την Σένγκεν, να έχει επιστρέψει στο τραπέζι, ο κίνδυνος συνέχισης του sell-off είναι ορατός.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *