Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ και η νέα έξοδος στις αγορές



Μια ακόμη έξοδος στις αγορές – η τρίτη μεταμνημονιακή – και το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ είναι τα επόμενα βήματα που, ήδη, δρομολογεί η κυβέρνηση μετά την θετική γνωμοδότηση της Κομισιόν για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων.

Η απόφαση της εκταμίευσης θα επικυρωθεί στο Eurogroup της Παρασκευής και, κατά τις πληροφορίες, η αμέσως επόμενη κίνηση θα είναι η έναρξη της συζήτησης για την προεξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Το υπόλοιπο της οφειλής της Ελλάδας στο ΔΝΤ ανέρχεται στα 9,3 δις και η τελευταία δόση είναι προγραμματισμένη για το 2024.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και θα παρουσιαστεί και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προβλέπει την αποπληρωμή έως και 4 δις από αυτό το ποσό, τα οποία και αντιστοιχούν στην κάλυψη των δόσεων της επόμενης διετίας. Τα επιτόκια των δανείων του ΔΝΤ αγγίζουν το 5% έναντι μόλις 0,9% που είναι εκείνα των ευρωπαϊκών δανείων, ενώ πλέον η εξυπηρέτηση του χρέους προς το Ταμείο είναι πολύ ακριβότερη και από το επιτόκια με το οποίο το η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές.

Η πρόωρη αποπληρωμή, η οποία ακολουθήθηκε και στην περίπτωση της μεταμνημονιακής πολιτικής της Πορτογαλίας, θεωρείται υψηλής σημασίας για την κυβέρνηση σε τρία επίπεδα. Σε καθαρά ταμειακούς όρους είναι προφανές πως η προεξόφληση δίνει στην Αθήνα την δυνατότητα να εξοικονομήσει πόρους από τις ετήσιες αποπληρωμές των ακριβών δανείων. Σε επίπεδο οικονομικής στρατηγικής στέλνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα στις αγορές, καθώς βελτιώνει το λεγόμενο «προφίλ» του ελληνικού χρέους – ήτοι, την διάρθρωσή του και το κόστος του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά την επιβεβαίωση – μέσω Bloomberg – της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε προεξόφληση του ΔΝΤ, είχαμε νέα μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών τίτλων υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ και στο 3,68%, ενώ η απόδοση των πενταετών ομολόγων σημείωσε πτώση 4 μονάδων βάσης κι έφθασε στο 2,55%.



Σε πολιτικό επίπεδο τέλος, η πρόωρη αποπληρωμή έστω και μέρους του δανείου του ΔΝΤ συνιστά ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα καθώς σηματοδοτεί και την οριστική πλέον απεμπλοκή και έξοδο του Ταμείου όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη.

Με αυτά τα δεδομένα, η προοπτική της προεξόφλησης βρίσκει, σε πρώτο χρόνο, σύμφωνους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και τα μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα από τον ESM είναι θετικά. Η έγκριση του ESM αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει η τελική αίτηση αποπληρωμής προς το Ταμείο, η εικόνα όμως που έχουν κυβερνητικές πηγές είναι πως οι ευρωπαίοι θα υποστηρίξουν την όλη διαδικασία εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει την εικόνα ομαλοποίησης στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Εάν αυτά τα μηνύματα επιβεβαιωθούν και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Eurogroup της Παρασκευής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να θέσει το ζήτημα κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ από τις 12 έως τις 14 Απριλίου.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται και για την επόμενη έξοδο στις αγορές, καθώς μέρος της αποπληρωμής του Ταμείου θα χρηματοδοτηθεί ακριβώς από τις νέες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας.

Ο χρόνος για αυτή την νέα έξοδο τοποθετείται το αργότερο έως τον Ιούνιο, ενώ όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος «ίσως θα είναι νέα έκδοση, ίσως μια ανανέωση υφιστάμενου, αναλόγως των συνθηκών στις αγορές».

Δεύτερη κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο επιβεβαίωσε το σχεδιασμό, λέγοντας ότι η νέα έκδοση ενδεχομένως θα γίνει στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη πηγή, το ύψους του ομολόγου θα είναι 2 δισ. ευρώ.




















  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *