Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Καταπέλτης η αγόρευση της εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις μαύρες πληρωμές της Siemens .!



Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους εμπλεκόμενους στις μαύρες πληρωμές της Siemens.

Στην πολύωρη αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο σύστημα των μαύρων πληρωμών της εταιρείας από το 1980 και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε προκειμένου οι δωροδοκίες να φτάσουν στους αποδέκτες τους.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα και με βάση έγγραφο της μητρικής εταιρείας, τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για τη σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα.

Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Το ποσό της μίζας, σύμφωνα με την εισαγγελέα, επιβάρυνε την επίμαχη σύμβαση κατά 69 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που προσδιόρισε και ως αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου.

 69 εκατ. η ζημιά του Δημοσίου από τη μίζα, σύμφωνα με την εισαγγελέα
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τρόπους των μαύρων πληρωμών, σε εμβάσματα που πέρασαν μέσα από εταιρείες οφ σορ και εταιρείες παροχής συμβούλων, αλλά και σε μετρητά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (...) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι την 8002, που υπεγράφη το 1997, η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Από τις μίζες δωροδοκήθηκαν οι Τάσος Μαντέλης, Θόδωρος Τσουκάτος και υπάλληλοι του ΟΤΕ, κατά την εισαγγελέα, ενώ τις μίζες έδιναν ο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλας που διαφεύγει τη σύλληψη από την πρώτη στιγμή και ο Ηλίας Γεωργίου που καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε.

Ο Τάσος Μαντέλης έχει επίσης καταδικαστεί για την υπόθεση σε πέντε χρόνια κάθειρξη, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως. Στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens συνολικά είναι 64 οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 4 έχουν αποβιώσει.     














0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *