Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς





Διάβαζα στο πρωτοσέλιδο της «Εφ. Συν.» της Δευτέρας «Με λιγότερο ΔΝΤ για νέο ομόλογο», στο σχετικό ρεπορτάζ του Μάριου Χριστοδούλου ότι: «Ισχυρό προεκλογικό “χαρτί” θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η κίνηση πρόωρης αποπληρωμής δανείων που έλαβε η χώρα, σε καιρό μνημονίων, από το ΔΝΤ…» με κατακλείδα της παραγράφου: «… όπου οι άλλοι απέτυχαν, ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε…» [τα δεύτερα αποσιωπητικά, του συντάκτη].

Αυτή περίπου είναι η εικόνα, με λέξεις, όπως την αποδίδει ο συνάδελφος. Αποσπώ ενδεικτικά: «ισχυρό προεκλογικό “χαρτί”», «όπου οι άλλοι απέτυχαν, ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε…». Πού, πώς και πόσο τα κατάφερε, αναφέρεται παρακάτω στο ρεπορτάζ λεπτομερώς. Ναι μεν η «κίνηση» συνεπάγεται για την Ελλάδα κάποιο όφελος, αλλά και να θέλει το ΔΝΤ και η κ. Λαγκάρντ, πρέπει να συμφωνήσουν και οι άλλοι πιστωτές, ιδίως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή οι εταίροι μας στην Ε.Ε., αλλά και το Γιούρογκρουπ, που και τα περισσότερα μας δάνεισαν· με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενώ το ΔΝΤ… τοκογλύφισε και λίγο τα δανεικά· άσε που πριν από την ελληνική χρεοκοπία -και μετά το φιάσκο του στην Αργεντινή- το μαγαζί είχε κεσάτια, και αν δεν άνοιγαν οι δουλειές με την Ελλάδα [και άλλους Ευρωπαίους πάσχοντες] το Ταμείο πήγαινε για… μνημόνιο· δεν τα λένε αυτά, αλλά τότε, το 2007-2008, γράφτηκαν και σχολιάστηκαν κατά κόρον!

«Προεκλογικό “χαρτί”» λοιπόν και «όπου οι άλλοι απέτυχαν», αλλά… εξαρτάται από το πώς το βλέπει κανείς. Αν π.χ. το «χαρτί» δεν το έβλεπαν [στον ΣΥΡΙΖΑ] σαν προεκλογικό [εφάπαξ!], αλλά σαν πολιτικό [με διάρκεια…] και τους «άλλους» όχι ως αποτυχόντες, αλλά ως αστοχήσαντες, τότε ίσως η πολιτική στη χώρα μας άρχιζε να λογαριάζεται με άλλους όρους από τους συνήθεις… προεκλογικούς.



0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *