Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Χατζηνικολάου για Πρετεντέρη: «Εσχάτως παίζει τον δεξιό»



Ακροατής κάτι έγραψε στον Νίκο Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στον Real fm και τον τσίγκλησε. Ήταν τη στιγμή που ο δημοσιογράφος διάβαζε τα περιεχόμενα των πρωτοσέλιδων της Δευτέρας, οπότε σταμάτησε την ανάγνωση για να απαντήσει στον «φίλο του, τον Σπύρο», λέγοντάς του: «Να συνεχίζεις να διαβάζεις τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο στα Νέα και στο Βήμα, γιατί έτσι θα μαθαίνεις και τι λέει ο Σημίτης».

Χωρίς να αποκαλύψει αμέσως για ποιον μιλούσε, συνέχισε: «Άλλωστε αυτός ο δημοσιογράφος ήταν μια ζωή στον πρωινό καφέ του Σημίτη». Και τότε αναφέρθηκε στο όνομα του περί ου: «Αυτός που μου γράφεις εδώ το όνομά του, ο Πρετεντέρης ντε, που ήταν μια ζωή στον πρωινό καφέ του Σημίτη ως μη όφειλε. Γιατί οι δημοσιογράφοι δεν συμμετέχουν σε πρωινούς καφέδες αρχηγών και πρωθυπουργών».
Και έκλεισε την αναφορά του στον Γιάννη Πρετεντέρη συμπληρώνοντας: «Βέβαια, εσχάτως παίζει τον δεξιό».

Συγκαλυμμένη επίθεση

Ανάμεσα σε Νίκο Χατζηνικολάου και Γιάννη Πρετεντέρη υπάρχει από παλιά έντονος ανταγωνισμός, τουλάχιστον στις εκπομπές τους που συνέπιπταν χρονικά και είχαν ίδιο περιεχόμενο: πολιτικές συνεντεύξεις σε διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Πότε υπερτερούσε ο ένας σε τηλεθέαση και πότε ο άλλος.

Πέρα από αυτό, όμως, θυμηθήκαμε ότι έχει καταγραφεί και μια συγκαλυμμένη επίθεση του Πρετεντέρη στον Χατζηνικολάου πριν από δυο χρόνια, περίπου τέτοια εποχή. Τον Μάιο του 2017 ο αρθρογράφος του Οργανισμού Λαμπράκη, και τώρα Μαρινάκη, είχε γράψει στο Βήμα και με τίτλο «Το ‘‘τρίγωνο’’ του ΣΥΡΙΖΑ» ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μίντια και σε αυτό το πλαίσιο τηλεοπτικός σταθμός πείστηκε να προσλάβει δημοσιογράφο ως κεντρικό παρουσιαστή «έναν υποστηρικτή της κυβέρνησης». Εκείνη την εποχή ουδείς άλλος σταθμός είχε προχωρήσει σε νέα συνεργασία με «κεντρικό παρουσιαστή» και η ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι ο Πρετεντέρης υπονοούσε τον Χατζηνικολάου, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο δελτίο του Αντένα στις 30 Ιανουαρίου 2017, ενώ το άρθρο για το «τρίγωνο» δημοσιεύτηκε στις 14 Μαΐου του ίδιου χρόνου.

Το άρθρο

Εκείνο το άρθρο, υπάρχει στο σάιτ του Βήματος από το οποίο αντιγράφουμε το παρακάτω απόσπασμα (με υπογράμμιση το επίμαχο σημείο):

(...) Το ζητούμενο είναι ο έλεγχος. Η μέθοδος είναι το νταηλίκι – ποινικό, πολιτικό ή οικονομικό… Και στόχος είναι η δημιουργία ενός «φιλικού καθεστώτος» στα μίντια, στο κράτος και στις επιχειρήσεις. Ενα «τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ». Το ύφος και η έκταση της προσπάθειας είναι πρωτοφανή για τη δημοκρατική Ελλάδα. Ενεργοποιούν μεθοδεύσεις ανάρμοστες για μια ευρωπαϊκή χώρα: χρήση στοχευμένων εισαγγελικών παρεμβάσεων, εκφοβισμός των τραπεζών και στρατολόγηση ενός δημοσιογραφικού υποκόσμου. Αλλά η μέθοδος δεν αποδίδει πάντα. Για την ακρίβεια, δουλεύει μόνο όπου βρίσκει πρόθυμους, ευάλωτους ή απλώς κωλοτούμπες. Στα μίντια, ας πούμε, απέδωσε (έως τώρα) με το MEGA. Απέδωσε σε άλλον τηλεοπτικό σταθμό που πείστηκε να προσλάβει για κεντρικό παρουσιαστή έναν υποστηρικτή της κυβέρνησης. Και γενικά αποδίδει όπου εκλείπουν οι αντιστάσεις και επικρατεί η συναλλαγή. Κατά τα άλλα όμως η επιχείρηση άλωσης του Τύπου οδήγησε περισσότερο σε διάλυση παρά σε επιβολή. Ιδίως όταν υπερφίαλα σχέδια συγχωνεύσεων και αμφιλεγόμενων εξαγορών μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν (...)
  










0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *