Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση (και) για το ελληνικό τραγούδι





Η αλήθεια είναι όμως πως αυτή ακριβώς η κυβέρνηση «καθάρισε« την ΑΕΠΙ που απομυζούσε για δεκαετίες το ελληνικό τραγούδι.

Αρα, κάποιο ζήτημα υπάρχει εδώ, κάτι που δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα. «Τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών τα οποία λόγω του σκανδάλου της ΑΕΠΙ, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα» λέει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της. Πού ήταν τόσες δεκαετίες αλήθεια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ όταν η ΑΕΠΙ αποτελούσε κράτος εν κράτει; Πού ήταν τόσα χρόνια που οι Δημιουργοί ένιωθαν εγκλωβισμένοι;

Χθες λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέφαγε το μεσημέρι με μία σειρά από Δημιουργούς. Στο ίδιο τραπέζι βρέθηκαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος (Τασσόπουλος), Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.

  

Συζήτησαν πολλά, σε καλό και φιλικό κλίμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «έγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα που είναι η βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες δημιουργούς. Λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια, και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς».

Και έκανε μία ακόμα δήλωση που, επίσης, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: «Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση».

Μα αυτό έχει προτείνει πρώτη η κυβέρνηση, δεν πρότεινε κάτι διαφορετικό. Να φτιάξουν οι Δημιουργοί το δικό τους, ανεξάρτητο, οργανισμό συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Απλώς τους βοηθά με την ΕΥΕΔ, την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, μέχρι να δηλώσουν οι ίδιοι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Το λένε άλλωστε και οι Δημιουργοί στη δική τους ανακοίνωση: «Στη συζήτηση, που ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προτάξαμε την κοινή μας απόφαση, ο υπό ίδρυση νέος φορέας να ελέγχεται και να διοικείται -όπως παντού στον κόσμο- από τους ίδιους τους δημιουργούς. Και με αυτό το δεδομένο, ύστερα από χρόνια ομηρίας στην "αμαρτωλή»"ΑΕΠΙ και μετά από αχρείαστους διχασμούς, απευθύναμε έκκληση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει και εκείνος τη μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε ένα ακηδεμόνευτο από το κράτος και ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

Μην μας βγει τώρα η Νέα Δημοκρατία παίζοντας το υπέρμαχη των πνευματικών δικαιωμάτων, μην τρελαθούμε εντελώς. Εδώ ήμασταν κι εδώ είμαστε και ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί στο θέμα της ΑΕΠΙ...
     

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *