Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Τσίπρας – Ζάεφ: Και τώρα «μπίζνες»…



Σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια, όπου προβλέπεται να γίνουν και τα επόμενα βήματα, μετά την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής πορείας της γειτονικής χώρας, ύστερα και από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν εκτός από 10 μελές υπουργικό κλιμάκιο και δεκάδες επιχειρηματίες που θα συζητήσουν για «μπίζνες» και επενδύσεις και θα κλείσουν «δουλειές». Έτσι, δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα Σκόπια η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας – Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέραμε, συνοδεύει επιχειρηματική αποστολή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πάνω από 140 στελέχη και εκπροσώπους από 100 και παραπάνω μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει το απόγευμα και θα χαιρετίσουν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανάμεσα στις εταιρείες, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως μεταξύ άλλων, Mitilineos Group, Intracom, Motor Oil, Promitheus Gas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ‘Ακτωρ, Apitivita, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, Sidenor S.A, Alpha Digital, Alumil S.A., Malamatinas & Son S.A., Ohonos Snack S.A.

Οι τομείς που δραστηριοποιούνται οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό είναι, μεταξύ άλλων, οι κατασκευές, η ενέργεια, τα τρόφιμα, η βιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες. Στο επιχειρηματικό φόρουμ όπου θα συμμετάσχουν  θα επιδιώξουν να κλείσουν «δουλειές» ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητες που ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν. Όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, «μπορούμε να πάμε πολύ παραπέρα και αυτό θα αναδειχθεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ».

Να σημειωθεί, άλλωστε πως εδώ και χρόνια υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, από το 1997 μέχρι το 2016 οι ελληνικές επενδύσεις ήταν πάνω από 1,5 δισ. στη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα, πάνω από 400 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με 25.000 θέσεις εργασίας εκεί δραστηριοποιούνται ήδη με έναν εκτεταμένο κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό, στον μεταλλευτικό, στον τραπεζικό κλάδο, στα πετρελαιοειδή, στα καλλυντικά και στα τρόφιμα.

Έξι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ελλάδα ως προμηθευτής της γειτονικής χώρας καταλαμβάνει την 3η θέση. Τα βασικά αγαθά που την προμηθεύει είναι τα πετρελαιοειδή, οι πλαστικές ύλες και ο χάλυβας.

Στις εξαγωγές η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση με υπερδιπλάσιες τις εξαγωγές από τις εισαγωγές. Το 2017 υπήρξε μια σημαντική αύξηση 21% στις εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία οι οποίες συνεχίστηκαν να κινούνται ανοδικά και το 2018.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν

Κατά τις διμερείς επαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Συγκεκριμένα:

– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου ‘Αμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

– Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.

– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφτσε.

Τα θέματα που θα δοθούν ιδιαίτερη έμφαση στις συνομιλίες θα είναι τα ενεργειακά. Ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίσει τη χώρα ως κεντρικό «παίκτη» στον ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει και από την Ιερουσαλήμ και από το Βουκουρέστι. Ειδικότερα όσον αφορά στη γειτονική χώρα, όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον ως προς τα ενεργειακά εστιάζεται σε τρεις τομείς: Διασυνδέσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, με την προοπτική δημιουργίας αγωγού που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις που αυτή την στιγμή «χτίζονται» στις βαλκανικές χώρες για δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ αυτά ενισχύονται από την ολοκλήρωση του TAP. Ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης που υπάρχει ήδη. Επανεκκίνηση τροφοδοσίας του παλιού αγωγού πετρελαίου με πετρέλαιο από την Ελλάδα. Επιπλέον, άμεσες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα από ελληνικές επιχειρήσεις.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι παρακάτω υπουργοί και υφυπουργοί: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.





imerodromos.gr με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ    

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *