Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Οι 300 «σακαράκες» και εργολαβίες των ΚΤΕΛ θα κοστίσουν όσο 600 καινούργια λεωφορεία

 


Για κερδοσκοπικό «πάρτι» ετοιμάζονται τα ΚΤΕΛ από το σχέδιο της κυβέρνησης για την «ενίσχυση» των συγκοινωνιών της Αθήνας.

 

Την ώρα που με μικρές επισκευές και προσλήψεις θα μπορούσαν να ριχτούν λεωφορεία και τρόλεϊ στην εξυπηρέτηση των Αθηναίων, η κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, θέλει να κλείσει τα κενά με οδηγούς που έχουν τεθεί σε αναστολή και άφαντα λεωφορεία.

 

 

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ήδη οι διοικήσεις των αστικών ΚΤΕΛ της περιφέρειας, «αφού πρώτα επιδοτήθηκαν με 745.000 ευρώ για να εγκαταστήσουν συστήματα ενοποιημένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα αστικά λεωφορεία τους - μετά από πρόταση της ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο - το τελευταίο διάστημα αραίωσαν τα δρομολόγια στις πόλεις τους και έθεσαν μεγάλη μερίδα οδηγών σε αναστολή. Από αυτά τα λεωφορεία, που λείπουν ήδη από τα δρομολόγια της περιφέρειας, διαφήμισε ο πρωθυπουργός ότι θα φέρει νωρίτερα 100 λεωφορεία στην Αττική και θα τα πληρώσει με "καπέλο"».

 

Για παράδειγμα, ο γγ αστικών ΚΤΕΛ της ΠΟΑΣ και πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, Μιχάλης Σακελλαρίου, δήλωσε ετοιμότητα μερικών ωρών να βοηθήσει, «για όσο καιρό χρειαστεί», με αστικά λεωφορεία από διάφορα ΚΤΕΛ της περιφέρειας (από Λάρισα, Πάτρα κ.α.), «εφόσον βεβαίως καλυφθεί το κόστος αυτού του εγχειρήματος, που είναι προφανώς μεγαλύτερο από τις υπάρχουσες συμφωνίες λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος εκμετάλλευσης των γραμμών και των εξόδων μεταφοράς των λεωφορείων στην Αθήνα».

 

Σε ετοιμότητα είναι ήδη 25 οδηγοί από την Πάτρα μαζί με 12 αρθρωτά 18μετρα από τα δρομολόγια των ΤΕΙ που κάθονται προσωρινά, άλλα 10 λεωφορεία από τη Λάρισα, ενώ «διαθεσιμότητα» για έκτακτο χαρτζιλίκι δηλώνουν και άλλα αστικά ΚΤΕΛ - δεν αποκλείεται να δούμε λεωφορεία ακόμη και από Κρήτη ή Κέρκυρα.

 

Οι απορίες για τη στάθμευσή τους, την τηλεματική, τη συντήρηση και τα logistics των οδηγών που δεν ξέρουν τα δρομολόγια, παραμένουν αναπάντητες.

 

Η εφημερίδα τονίζει ότι θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ακόμη και 1.350 λεωφορεία στην πρωτεύουσα (μετά από μικροεπισκευές) και ώς 250 τρόλεϊ, εάν υπήρχε η πολιτική βούληση και οι αντίστοιχοι οδηγοί.

 

 

 

Αυτή τη στιγμή, 2.200 οδηγοί βγάζουν στους δρόμους έως 770 - 780 λεωφορεία και 150 τρόλεϊ (2,4 οδηγοί ανά όχημα για να βγουν δρομολόγια, ρεπό και άδειες) σε ρυθμούς Σεπτεμβρίου, ενώ συχνά τον χειμώνα καταγράφονται μέχρι και 250 βάρδιες χωρίς επάνδρωση για διάφορους λόγους.

 

Τον Αύγουστο με το «Θερινό ΙΙ» πρόγραμμα κυκλοφόρησαν λιγότερα από 600 και λίγο περισσότερα το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, με το «Θερινό Ι».

 

Οι περίπου 500 οδηγοί που θα προσληφθούν στα τέλη της χρονιάς, θα βοηθήσουν για την κυκλοφορία άλλων 200 οχημάτων.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι λεωφορεία και τρόλεϊ υπάρχουν (τουλάχιστον 100 λειτουργικά τρόλεϊ και 300 «ετοιμοπόλεμα» λεωφορεία παραμένουν παρκαρισμένα) και ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε δεν θα προσθέσει κάτι στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Αλλά προφανώς προκρίνεται σχέδιο ώστε να μειωθεί το στοκ μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων από την αγορά και να προχωρήσουν μεταβιβάσεις επιδοτούμενων δρομολογίων σε ιδιώτες.

 

Όσο για τα 300 μεταχειρισμένα λεωφορεία που θα νοικιάσουμε, στο ετήσιο κόστος των 10,1 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) που ανακοινώθηκε, θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος των επιδοτήσεων στα ΚΤΕΛ (περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως), που δεν ανακοινώθηκε ακόμη, αλλά έχει προϋπολογιστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ψηφιστεί από τη Βουλή. Η πρώτη δόση εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή. Με τα συνολικά 140 εκατ. ευρώ που θα μας κοστίσει το «επιτελικό» σχέδιο των μεταχειρισμένων στην τετραετία, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τουλάχιστον 600 καινούργια πετρελαιοκίνητα λεωφορεία ή 300 καινούργια πετρελαιοκίνητα και 110 καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία.  














πηγή

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *