Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Δεύτερο Κύμα ΧΙI

 


γράφει ο Δημήτρης Νανούρης

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Πάνε να μας αποτρελάνουν -είμαστε που ’μαστε παλαιόθεν!- οι επαΐοντες της ιατρικής με τις αλληλοσυγκρουόμενες ντιρεκτίβες τους. Πόση σοφία κρύβει, αλήθεια, το μισοξεχασμένο σύνθημα: «“κόκκινοι” και όχι ειδικοί». Καθότι τα πάσης φύσεως χρώματα, σε αντίθεση με τον κατακερματισμό της γνώσης και της επιστήμης, περικλείουν ανεκτίμητη ελευθερία. Οι λοιμωξιολόγοι μας, λοιπόν, τράνταξαν τις σταθερές της ζωής μας φέρνοντας τα πάνω κάτω, ισχυριζόμενοι, όπως άλλοτε οι σεισμολόγοι, πως «είναι σοβαροί οι λόγοι». Σε αγαστή σύμπνοια με το εθνοσωτήριο γκοβέρνο διπλομαντάλωσαν τα σπίτια μας Μάρτη μήνα και μας απέκλεισαν στον καναπέ, απαγορεύοντας ν’ ανοίγουμε ώς και τα σκούρα.

 

Ερημοσπίτης. Ατιμο μικρόβιο ο κορονοϊός. Παρότι εστεμμένος, τυγχάνει άκρως κοινωνικός. Εξαπλώνεται στις συναναστροφές, τις συνάφειες και τους συνωστισμούς. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός ανέκοψε προσωρινά την ορμή του. Εξακολουθούσε, ωστόσο, να κυκλοφορεί, περίλυπος και αποσυνάγωγος, αναζητώντας ματαίως συντροφιά στις άδειες πλατείες, τους σιωπηλούς δρόμους και στα αμπαρωμένα μαγαζιά. Ως τον Μάη η οικονομία είχε δεχτεί δεινά πλήγματα κι οι εργασιακές σχέσεις διαλύθηκαν προς όφελος των αφεντικών. Και αναπόφευκτα τα κρούσματα ελαχιστοποιήθηκαν. Ωρα να ανασταλεί η καραντίνα και να δοκιμάσουν τα ΜΑΤ την αντοχή των κλομπ στις πλάτες εκατοντάδων νέων που εμφάνιζαν παρ’ ελπίδα αναπνευστικές δυσκολίες εξαιτίας των χημικών. Είχαν, βλέπεις, το θράσος να πίνουν το βραδάκι τίποτα μπίρες με την παρέα τους στα ξέφωτα των μπετόν.

 

Δειλά δειλά άρχισαν να ξεμυτίζουν οι έγκλειστοι τον Ιούνιο και να κινείται οπωσούν ο τουρισμός, που έτρεξε δρασκελώντας τον Ιούλιο και εκτοξεύτηκε παρασυρμένος απ’ τα μελτέμια του Αυγούστου. Το Μαξίμου, με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων μας, χαλάρωσε τα μέτρα σε αεροπλάνα και βαπόρια, τα οποία ταξίδευαν με αξιοκατάκριτες πληρότητες. Αλλά τους ξίνιζε το ότι ορισμένοι κολυμβητές, εκτός από τα κύματα, βουτούσαν σε δροσιστικά κοκτέιλ στα παράκτια μπαρ τσουγκρίζοντας με Αγγλους, Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλιάνους φορείς. Εκόντες άκοντες επέστρεψαν τον Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα και μαζί τους κυκλοφόρησε αναπόδραστα κι ο ιός, έχοντας κάθε λόγο να βγάλει το άχτι του για τον ανοιξιάτικο αναθεματισμό του.

 

Υγειονομική βόμβα στο κλεινόν άστυ με το ωστικό κύμα να βρίσκει στο δοξαπατρί τον χειμαζόμενο πληθυσμό. Χάθηκε μοιραία η μπάλα και οι κυβερνώντες, ζηλεύοντας τη δόξα του ισπανικού πρωταθλήματος, σκέφτονται να εφαρμόσουν καραντίνα τύπου Μαδρίτης. Απομονωμένοι υπό απειλή υπέρογκου προστίμου στο τσαρδί τους οι άνω των εξήντα πέντε ετών, θα βγαίνουν μόνο για να ψωνίσουν στο σουπερμάρκετ ή για να επισκεφθούν τον γιατρό. Δημιούργημα του Αδ-όνειδος για να μας παιδεύει το τζαναμπέτικο ΠΕΔΥ, καθιστά προβληματική την πρόσβαση σε παθολόγους και ωριλά. Πολλά γερόντια, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και μια απλή συνταγή, θα καταφεύγουν στα ΜΜΜ, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Σωστή σαρδελοποίηση. Τι να σου κάνει η μάσκα μες στην κονσέρβα με το φυτικό λάδι και την καυτερή πιπεριά. Τρελαίνεσαι ή όχι λοιπόν;  

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *