Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Πακτωλός από μίζες

 Αποκαλύψεις από τον εφοριακό Π. Βλάχο για την πορεία του «μαύρου χρήματος» στη δίκη Ακη


Της Μαρίας Δήμα

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα έρρεε το «μαύρο» πολιτικό χρήμα μέσω offshore εταιρειών, όπως η Bluebell, που τις χρησιμοποιούσαν σαν οχήματα για τη μεταφορά του, σύμφωνα με τον εφοριακό-σύμβουλο του ανακριτή Παναγιώτη Βλάχο, ο οποίος συνέχισε και χθες την κατάθεσή του στη δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Τα χρήματα εδώ κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα από εταιρεία σε λογαριασμό. Τα ίδια ποσά κινούνται με βαλίτσες, με μετρητά… Ολοι οι λογαριασμοί κινούνται στη λογική του «μαύρου» χρήματος», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Π. Παναγιωτόπουλου, πρόσθεσε πως «η ροή των στοιχείων κατατείνει ότι τα ποσά εισπράχθηκαν για λογαριασμό του Ακη Τσοχατζόπουλου».

Ι. Παγορόπουλος (συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού): Ελεος, τι είναι αυτά που λέτε…

Χρ. Κατσιάνης (πρόεδρος): Δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις του μάρτυρα; Θα τις ακούσετε όμως… Ηρεμήστε…

Ακολούθως, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο θέμα των μετοχών της ΙΑΝΟΣ.

«Η εταιρεία NORIS, στην οποία έφτασαν 1,5 εκατ. ευρώ –από την Drumilan– αγόρασε το 20% των μετοχών του ΙΑΝΟΥ. Η εταιρεία αυτή δεν είχε άλλη εμφανή δραστηριότητα. Τα σώματα των μετοχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου.

Προβλήματα ρευστότητας

Υπήρχε ένα προσχέδιο συμφωνητικού μεταξύ του πρώην υπουργού και του κατηγορούμενου ιδιοκτήτη του ΙΑΝΟΥ, Νίκου Καρατζά, προκειμένου να επαναγοράσει τις μετοχές που είχε πουλήσει στην εταιρεία NORIS. Είναι μια περίοδος που ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχει πρόβλημα ρευστότητας. Ζητάει συνέχεια λεφτά. Ζητάει λεφτά από τον Σμπώκο. Ψάχνει να βρει λεφτά. Δέχεται με αυτό το συμφωνητικό να πουλήσει πίσω τις μετοχές στον Καρατζά στην ίδια τιμή που τις αγόρασε, δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ», κατέληξε. Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, το ποσό των περίπου 25 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε, το 2000, η ρωσική ΑΝΤΕΥ στην εταιρεία Drumilian του Φουάντ αλ Ζαγιάντ είχε «προσυμφωνηθεί» για την αγορά των ΤΟR-M1.

Πάντως χθες η υπεράσπιση του πρώην υπουργού ζήτησε από τον μάρτυρα εφοριακό να αξιολογήσει έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία (μη μεταφρασμένο) το οποίο αφορά έμβασμα της 10ης Οκτωβρίου του 2000 από την Drumilan International (συμφερόντων του καταζητούμενου Φουάντ Αλ Ζαγιάντ) προς την ΑΝΤΕΥ, ποσού 14.757.000 ευρώ (σ.σ. χρήματα που φέρεται ότι δόθηκαν ως μίζες για τα ΤΟR-M1). Ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια για το έγγραφο, με αποτέλεσμα, ο Γιάννης Παγορόπουλος, συνήγορος του πρώην υπουργού, να πει οργισμένα: «Επιλεκτικά δεν το είδε ο κύριος ειδικός επί πάντων».

Νωρίτερα, ο εξάδερφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, μέσω του συνηγόρου του, «κάρφωσε» ακόμα μία φορά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αποκαλύπτοντας στο δικαστήριο πως είχε πάρει βαλίτσα με χρήματα από τον Κύπριο πρώην υπουργό Ντίνο Μιχαηλίδη, τα οποία προορίζονταν για την αγορά του ακινήτου στη Δεινοκράτους.
 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *