Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Στοίχημα 5.000.000 κατοίκων η Πεντέλη!

Του Κώστα Ζαχαριάδη
Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή νόμο που επιτρέπει σε μεγάλους επενδυτές με προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ να κατασκευάζουν έργα παρακάμπτοντας την κείμενη νομοθεσία ενώ ταυτόχρονα αφήνονται ανοιχτά παράθυρα για επενδύσεις εντός προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών όπως είναι και η Πεντέλη. Έρχεται ξανά στην επιφάνεια αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, που δρομολογούνται στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης.
Η Εκκλησία της Ελλάδας, γνωστή για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο και για την περιβαλλοντική της ευαισθησία, σχεδιάζει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 3.500 στρεμμάτων και ισχύος 300MW  στην Πεντέλη. Θα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και ίσο με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης!

Επειδή το σκάνδαλο κραυγάζει ακόμα για τους λιγότερους υποψιασμένους αλλά και για τους πιο καλόπιστους, δηλώνουν απ την πλευρά της εκκλησίας ότι 20.000 περίπου στρέμματα θα γίνουν πράσινο… Η Εκκλησία και το πρασίνισμα του καμένου βουνού χρησιμοποιούνται για άλλη μια φορά ως «Δούρειος Ίππος» για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης. Δεν είναι όμως αλήθεια ότι η Εκκλησία αναλαμβάνει να αναδασώσει αυτά τα 20.000 στρέμματα, καθώς η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής έχει συντάξει μελέτη που εγκρίθηκε (με αριθμό 3901/19-102010) για 132.000 στρέμματα στην Πεντέλη.
Ένας πραγματικά ζωτικός χώρος για την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών που ζουν στο λεκανοπέδιο, ιδίως μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές και της Πάρνηθας που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να επουλωθούν αντί να αναδασωθεί θα μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ΑΠΕ. Πυλώνες μεταφοράς ρεύματος, κτήρια και χώροι αποθήκευσής θα κάνουν την εμφάνισή τους εκεί που λίγα χρόνια πριν δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι «οργίαζε» η χλωρίδα και η πανίδα.
Το «πάρκο» σχεδιάζεται να γίνει εντός της ζώνης προστασίας, σε περιοχή που κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές του 2009. Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου στη συγκεκριμένη έκταση επιβραβεύει και δεν αποθαρρύνει μελλοντικούς εμπρησμούς. Το τραγικό είναι ότι για την εγκατάσταση των πάνελ θα κοπούν ήδη υπάρχοντα δέντρα. Η μεγαλόστομη διακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, «όπου ήταν πράσινο θα γίνει ξανά πράσινο», είναι προφανές ότι δεν δεσμεύει τον Αντώνη Σαμαρά που σήμερα κυβερνά με το δόγμα «ξεπουλάμε και καταστρέφουμε τα πάντα στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων».
Η Πεντέλη για τους Αθηναίους είναι στοίχημα επιβίωσης και επιβάλλεται να κερδηθεί  και ως τέτοια θα την υπερασπιστούμε. Για λόγους οικονομικούς – κοινωνικούς – περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς με κοινωνική ανταποδοτικότητα, η Πεντέλη πρέπει να γίνει ξανά πράσινη και να είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο ζωής για όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Η θερμοκρασία στην περιοχή υπολογίζεται να ανέβει 2-3 βαθμούς. Το Πεντελικό Όρος, που, αν και καμένο, σιγά σιγά αναγεννιέται με φυσικό τρόπο, αλλά και με τεχνητές αναδασώσεις, με την φροντίδα και την αγάπη πολλών πολιτών απ όλο το λεκανοπέδιο, είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά air condition της πρωτεύουσας κατά τους αβίωτους καλοκαιρινούς μήνες και η διάσωσή του αφορά όλους τους Αθηναίους. Στο Πεντελικό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας 755/88, το οποίο εδώ και 23 χρόνια απέτρεψε τις προσπάθειες που έγιναν για οικοπεδοποίηση, όπως και τις δράσεις με στόχο την οικονομική κερδοφορία που θα επιβάρυναν το περιβάλλον. Αν σήμερα αποδεχθούμε την καταστρατήγηση του Προεδρικού Διατάγματος, τότε είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα ανοίξει ο δρόμος για περιβαλλοντική κακοποίησή του.
Επειδή πολλοί θα καταφύγουν στην εύκολη κριτική ότι δεν επιθυμούμε τις ΑΠΕ και ότι «λέμε ΟΧΙ σε όλα» ας ξεκαθαρίσουμε από τώρα τα εξής: η συντριπτική πλειοψηφία όσων εναντιωνόμαστε στα όσα προγραμματίζονται για την Πεντέλη είμαστε φανατικοί υποστηρικτές της εγκατάστασης των ΑΠΕ και της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό χρέος που έχουμε απέναντι στους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης και των άλλων ηλεκτροπαραγωγικών περιοχών που επί δεκαετίες πληρώνουν με καρκίνους και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα την ηλεκτροδότηση της χώρας. Ας μην γελιόμαστε όμως! Η εγκατάσταση ΑΠΕ στον χώρο του καμένου Πεντελικού δάσους είναι το πρώτο βήμα για να γίνει αλλαγή χρήσης γης.
Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  http://www.matrix24.gr via http://ecoleft.gr/

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *