Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προαγωγών, στην κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών και φορέων, καθώς και στις διαδικασίες χορήγησης αναρρωτικών αδειών, φέρνει το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που θέτει, από σήμερα και έως τις 14 Μαΐου, σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Ο χρόνος μετράει από τώρα μέχρι τις 14 Μάη για τη διαβούλευση του νομοσχεδίουΤο σχέδιο νόμου διευρύνει τον κύκλο των υπαλλήλων που μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για
θέσεις προϊσταμένων ή διευθυντών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα και λιγότερο στα χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς καταργείται ουσιαστικά η επετηρίδα και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας για την ανάληψη θέσεων ευθύνης από τους ενδιαφερόμενους.
Αναφορικά με την κατάργηση, συγχώνευση και αναμόρφωση φορέων του δημοσίου, σημειώνεται ότι θα διενεργείται «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του υπουργού Οικονομικών και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού».
Έμφαση δίνεται και στο γενικό περιεχόμενο, τη σύνταξη και την έγκριση των νέων οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών με προεδρικά διατάγματα. Δίνονται οι κατευθυντήριες επιταγές για το περιεχόμενο των οργανισμών και θεσπίζεται το νέο πλαίσιο της επιλογής και της κινητικότητας προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Παράλληλα, κατοχυρώνεται ο θεσμός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ με τις προτεινόμενες διατάξεις ενισχύεται δικονομικά η θέση των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.
Προσοχής αξίζει και η ανατροπή, που φέρνει το σχέδιο νόμου, στο σύστημα χορήγησης αναρρωτικών αδειών, καθώς προβλέπεται ανώτερο όριο, ενώ οι αναρρωτικές άδειες θα παραχωρούνται μόνο ύστερα από έγκριση γιατρού δημόσιου νοσοκομείου. Οι διαδικασίες απλοποιούνται, ενώ ταυτόχρονα «διασφαλίζεται η καλύτερη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος χρήσης αναρρωτικής αδείας μετ' αποδοχών και της υποχρέωσης προσφοράς στην υπηρεσία, καθώς και η καταπολέμηση της κατάχρησης αναρρωτικών αδειών από μερίδα υπαλλήλων. Ακόμη, για τη χορήγηση μακροχρόνιων αναρρωτικών αδειών πέραν του προβλεπομένου ορίου προβλέπονται ποινές, ενώ θα γίνεται έλεγχος όλων των αδειών που έχουν παρασχεθεί στον υπάλληλο σε βάθος οκταετίας».
Τέλος, με το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει αναρτηθεί στο opengov.gr, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την οργανωτική δομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Πηγή:ΑΠΕ

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *